Yaramaz

Yaramaz1

Yaramaz är till Salu!

Länk till annons på Blocket, klicka HÄR!

En av skärgårdens pärlor, den älskade K-märkta familjebåten Yaramaz söker ny ägare. S/Y Yaramaz ritades av Henning Haglund och byggdes i Neglinge 1912. Båten har sedan 1982 haft samma ägare och skötts av engagerade och yrkeskunniga under åren. Hon har varsamt renoverats och underhållits. Ursprungliga ritningarna finns kvar samt viss dokumentation över förändringarna som gjorts.

Yaramaz beställdes av KSSS som årets lottbåt och deltagare i OS seglingarna under namnet KSSS 1912. Hon övertogs av lottvinnaren, den turkiske ministern i Stockholm Moustapha Chekib Bey, som döpte henne till Yaramaz. Ministern deltog i världskriget och kom aldrig tillbaka till Stockholm. Yaramaz stod kvar på Neglingevarvet i många år och såldes slutligen på en auktion.

Yaramaz - seglar

Familjen Johnsson-Stålbo köpte henne och seglade in på 30-talet (med en årlig seglats runt Södertörn). Hon riggades om till bermudarigg, ruffades och målades så småningom vit. Ägarna avlöste varandra och hon hamnade på Västkusten. Stort förfall under 60-talet men viss renovering utfördes på 70-talet.

Yaramaz21981 köper Lars Hagbarth och Jonas Wahlström den slitna yachten i Göteborg. Hemseglingen till Stockholm sker under stormförhållanden på Valborgshelgen. En 12mR-yacht från samma varvsplats gör samtidigt sin hemseglats och förliser i Hanöbukten.

Renovering med nytt däck, kölplanka, stävar mm sker successivt under 80-talet. Från 1993 ägs hon helt av familjen Hagbarth och seglas även av barnen Karolina, Martin och Johan med vänner.

Båten är K-märkt av Sjöhistoriska Museet.

Familjen avstår från henne med stor saknad och är väldigt måna om att hon får en engagerad ny ägare.

Båtdata

Ägare Lars Hagbarth
Anrop 070-686 34 00
Båttyp R8
Byggnadsår 1912
Konstruktör Henning Haglind
Varv Stockholms Båtbyggeri
Ort Saltsjöbaden
Löa 13 m
Lwl 10 m
Bredd 2,3 m
Djupgående 1,9 m
Deplacement 7,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine/Mahogny
Riggtyp
Segelyta(stor+fock) 65 kvm
Tecken i seglet 8 S34
Motor Volvo Penta
Sommarhamn Uppsala
Vinterplats Uppsala