Bib

Bib-scannew

Bib byggdes som lottbåt åt KSSS 1906 på Löfholmens varv efter ritningar av Albert Anderson i september 1905. Det byggdes tre stycken båtar efter dessa ritningar. Summan för dessa tre båtar var 5986 kronor, och de var nummer 21, 22 och 23 av KSSS lottbåtar. Nummer 21 vanns av fondmäklare Ernst Mathison och han gav båten namnet Bib.

Dessa små båtar kom tyvärr att byta ägare oftare än vad som var hälsosamt för dem, för redan 1907 står studenten G. R. Wolf som ägare för Bib i KSSS årsbok. Efter studenten Wolf är ägarlistan verkligen oklar men säkert, alltför lång än vad som är hälsosamt för träbåtar.

År 1989 köpte nuvarande ägaren henne för 500 kronor. Det första som gjordes när Bib kom inomhus var att riva bort den förfärliga ruffen och den tillhörande sittbrunnssargen av trettiotalsmodell. När ruff och sittbrunnssarg rivits visade det sig att den person som bytt ruff och förlängt brunnen inte visste mycket om båtbyggeri eller elementär mekanisk konstruktion. Ett flertal vitala däcksbalkar var helt eller delvis bortsågade utan att ersättas av andra som kunde ta över samma funktion i båtens bärande struktur.

Det verkar även som om båten råkat ut för en ordentlig grundstötning någon gång, därför att roderstäven var skarvad ca 2,5 dm ovanför rodrets nedre lagring och rodret var bytt till ett i mahogny med annan sidoprofil än originalritningens. Vidare hade Bib fått ett tätningsförband i skarven mellan nedersta bordet och kölplankan ovanför kölen, som bestod av läderremsor närmast träet och blyplåtsremsor utanför det samt nubb för att fästa det.

Skrovets och däckets tillstånd är i sådant skick att de är bortom all räddning, så renoveringsarbetet blir nästan ett nybyggnadsprojekt i praktiken. Det som kommer att vara kvar av Bib anno 1906 är kölen, hälften av stålspanten och de beslag som är kvar från 1906 men resten kommer att vara nytt. Undertecknad vet att ”vänner” av original tycker att detta är att förstöra jakten, men vad skall man göra när ”KOMMANDO SKRAPANS VÄNNER” har skrapat ner däcket till spikarna och friborden till nitarna. Vidare har det gått röta i akterspegeln, ändträet i bordläggningsborden, bottenstockar och ca 30 procent av däcket. Syftet med denna omfattande och genomgripande renovering är att återställa Bib vad det beträffar utseende och utrustning så långt det är möjligt, som när hon levererades från Löfholmsvarvet till KSSS

Båtdata

Ägare Stein Heldahl
Anrop 070-318 03 38
Båttyp Kubregeln
Byggnadsår 1906
Konstruktör Albert Anderson
Varv Lövholmsvarvet
Ort Stockholm
Löa 8 m
Lwl 4,5 m
Bredd 1,9 m
Djupgående 1,14 m
Deplacement 1,1 ton
Material i skrov Furu
Däck Furu
Riggtyp Gaffel
Segelyta(stor+fock) 29,3 kvm
Tecken i seglet 21
Motor Nej, åror
Sommarhamn
Vinterplats