Madeleine

Madeleine

Båten är byggd på beställning av Larsson Trade AB som var embryot till Albin Marin i Kristinehamn. Företaget hade tre båtar på programmet, P28 som byggdes av Hallbergs på Orust, en motorbåt Pole Star byggd i Karlstad och havskryssaren Rex 35 som ritades av Olle Enderlein och byggdes i ett fåtal exemplar. Eventuellt bara två varav jag har en och den andra är okänd för mig. Larsson Trade AB exporterade många P28:or till USA och det är möjligt att den andra båten gick på export.

Jag köpte henne i Norrköping i augusti 2015 och tog hem henne till Örebro sjövägen. Båten är mycket välbyggd och ganska bra underhållen av tidigare ägare. Det är tre seriösa ägare som delat på hennes dryga femtio år på sjön och den kortaste ägarperioden var den första med 11 år. Tidigare ägare har inte gjort några stora ingrepp varken på båtens yttre eller inre vilket gör det extra roligt.

Båten verkar vara helt okänd för alla seglare som jag träffat under hösten. Man ser att det är en Enderleinkonstruktion och spekulationerna har kretsat kring Arietta. Hon finns inte representerad i ritningsarkivet på Sjöhistoriska men finns nämnd i en norsk uppräkning av Enderleinkostruktioner.

Min båts historia finns dokumenterad men jag forskar lite i tillkomsten av projektet Rex 35 och Larsson Trade AB eftersom det är en intressant start på en framgångsrik industriepok som numera tyvärr har avsomnat.

Rex55

 

Båtdata

Ägare Christer Björklund
Anrop 070-5687833
Båttyp Rex 35
Byggnadsår 1962
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Svensson & Dahlströms varv
Ort Karlstad
Löa 10,64 m
Lwl 7,5 m
Bredd 3,01 m
Djupgående 1,65 m
Deplacement 6 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 52 kvm
Tecken i seglet KR 555
Motor Yanmar 27 hkr
Sommarhamn
Vinterplats Örebro