Bagatelle

Bagatelle-webb

S/Y Bagatelle är en kustkryssare baserad på Olle Enderleins ritning nummer 245. Hon beställdes år 1957 av direktör Gunnar Rydholm i Stockholm och byggdes av Tore Larsson och hans bror Ante i Kungsviken på Orust. Bordläggningen tillverkades av hondurasmahogny som sågades till plank på över 11 meter. Hon levererades 1959 och fick namnet Bella.

År 1963 såldes båten till direktör Arne Hemmingsson och fick då namnet Bagatelle. Sommarhamn blev Saltsjöbaden/Älgö, medan Ramsövarvet utgjorde vinterhamn fram till slutet av 1980-talet, då hon fick ny vinterplats i Saltsjöbaden.

Under 1960-1980-talen seglades Bagatelle mycket i Östersjön, och deltog ofta i eskaderseglingar och regattor. När hon därefter övergick i Thomas Frimanssons vård, kom hon huvudsakligen att seglas i Stockholms skärgård.

År 2011 såg jag en båtannons om att Bagatelle var till salu. Utan att egentligen ha en tanke på att byta ut min M25 Shamrock, åkte jag till Älgö för att träffa Thomas och Bagatelle. På vägen hem ringde jag min fru som visste att jag var och kikade på en båt.

– Är du kär? frågade hon.

Det blev affär kort därefter, och sedan dess har Bagatelle hemmahamn i Mälaren.

När jag efter sjösättningen seglade hem Bagatelle från Saltsjöbaden till Mälaren, stannade jag till på Jungfruholmarna, Göta SS trevliga klubbholme.

– Är det direktör Rydholms båt? frågade en kvinna när jag lagt till vid bryggan.
– Den tog jag ner flaggan på i början av 60-talet!

Då Bagatelle vårdats väl av sina tidigare ägare är det ett nöje att vårrusta och underhålla henne. Hon är i utmärkt skick och jag seglar henne med glädje på Mälaren och i skärgården.

Efter motorhaveri i Göteborg sommaren 2000 byttes den bensindrivna Universal Atomic Four på 25 hk ut mot en ny Solé dieselmotor. Nytt elsystem och kyl har också installerats, liksom ny toalett med septitank. Nya skotwinschar monterades 2004 för att underlätta ensamsegling, och under vintern 2005 byttes några spant och bottenstockar.

Själv bytte jag under vintern 2016-2017 en del dödträ samt roderstäven och åtta resningsbultar, och två år senare, lagom till Bagatelles 60-årsdag, fick hon ett nytt teakdäck.

Båtdata

Ägare Johnny Rudolf
Anrop 070-538 38 59
Båttyp Kustkryssare
Byggnadsår 1959
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Tore Larsson
Ort Kungsviken, Orust
Löa 11,66 m
Lwl 8 m
Bredd 2,74 m
Djupgående 1,64 m
Deplacement 5,39 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak
Riggtyp Bermuda (7/8)
Segelyta(stor+fock) 54 kvm
Tecken i seglet KR, S727
Motor Solé diesel Mini26
Sommarhamn Bro BK
Vinterplats Bro BK