Ariadne

Ariadne-fixad-webb

Jag köpte båten 1997 av Per Ingemarsson – en möbelsnickare i Östhammar som ägt den i ungefär 25 år. Jag har alltid beundrat äldre segeljakter och Ariadne utgör min sinnebild av en sådan – så det vara bara att slå till. Hon har bytt namn ett flertal gånger och heter idag Ariadne. Historiken är osäker men enligt en uppgift är hon byggd på Åbo Båtvarf 1920 (1917 enligt en annan uppgift) och konstruerades av Gustaf Estlander.

Jag träffade en tidigare ägare under en seglats under sommaren 2005 och han berättade att hon är ritad efter ”universal rule”. En annan uppgift säger att hon är ritad som skärgårdskryssare och hon har varit inregistrerad som SK40. Erik Ljungström ska ha ägt båten från -47 till tidigt 50-tal. En intressant och udda lösning är den spiralformade backstagswinschen i aluminium som Erik konstruerat.

Genom åren har hon naturligtvis genomgått en del förändringar och renoveringar. Bl a har skrovet nåtlimmats, rostfria spant från köl och en bit upp samt rostfria kölbultar satts in. Bottenstockar och delar av kölplankan har ersatts och så vidare. Aktre delen är dessutom utförd i furu då den förlängdes ca 3 dm till tidigare mått (höftades) efter att den kapats för att mäta in enligt NL-regeln (9 m). Hon bör nog ha varit ännu längre. Borden är vitmålade. Ritningar finns ej då Åbo varv brann enligt tidigare ägare.

Ursprunglig rigg okänd, men hon riggades om på 30-talet. Riggen är utrustad med dubbla förstag och rullbom (dock hindrar skotpunkten funktionen). Enligt LYS-smätbrev från 1996 har hon ett lys 1.03 – 1.05 beroende på segel.

Ariadne seglar väl och har med tidigare ägare vunnit en del tävlingar.

Båtdata

Ägare Jan Tillberg
Anrop 070-248 36 01
Båttyp Universal rule
Byggnadsår 1917
Konstruktör Gustaf Estlander
Varv Åbo Varv
Ort Åbo, Finland
Löa 9,35 m
Lwl 6,6 m
Bredd 2,1 m
Djupgående 1,35 m
Deplacement 2,2 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda (7/8)
Segelyta(stor+fock) 29,3 kvm
Tecken i seglet SL 90
Motor Aktersnurra
Sommarhamn Forsvik, Ingarö
Vinterplats Forsvik, Ingarö