Antigua

Antigua 2020 Nordic YO 600

Antigua är Till Salu!

i kappseglings- och turseglingsskick med autopilot, plotter, nästan ny motor, två segelställ, gennaker. Vinterupplagd på Bullandö. Pris 30 – 35 000 kr. Curt Gelin 070-4381457. curre@telia.com

 

Att döpa en Folkbåt efter en ö i Karibien kan låta vanvördigt med tanke på stamtavlan och att Evert Taube förknippas med den. Men efter att ha seglat och vunnit Antigua Week ville jag ha en riktig båt. Alltså letade, köpte och döpte jag min båt till Antigua som minne av tio års äventyr i de varma vattnen i Västindien.

2021 blir min 23:e säsong med båten och 63 år sedan mästerbåtbyggare Johannes Olsson i Kungsviken på Orust sjösatte sin kanske snyggaste Folkbåt. Han byggde ett antal Folkor, men 449 gav han lite extra elegans i form av lägre ruff med måttlig välvning, hög fotlist, finaste furun, kort sittbrunn och havskryssarrutor med kromade ramar. För mig som sparsmakad båtfantast blev det klick och kontakt från första stund och så är det fortfarande.

För att ge min båt lite extra uppmärksamhet, särskilt i högtidliga sammanhang som SYS seglingar, har jag ansökt och fått godkänt nr 100.

Under åren har viss renovering skett, första året bytte Erikssons Varv på Ingmarsö ett par bord i botten och kölbultarna bytte sedan flinke båtbyggaren Calle Thorné, nu hos Anders Annell på Värmdö. Calle satte också i extra långa skruvar i aktern för att förhoppningsvis slippa läckage på frisk kryss.
Eftersom jag fortfarande trots ökande ålder och minskad ork, är road av att segla mycket använder jag Antigua för expeditioner/reportage i skärgården. Varje år blir det gärna en ”långsegling” till Utö i söder och Arholma i norr som längst. 2020 blev det bara besök på nationalparken Ängsö och ensliga Dråpharan.

Dessutom kappseglar jag fortsatt en del med min båt. Förr mest SM och andra Folkbåtsevenemang, men efter segern i KSSS första Inshore Race Stockholm – Sandhamn gäller SRS-seglingar och SYS arrangemangen med andra lyckliga träbåtsägare.

Nya Hamelsegel och gennaker har dock ännu inte gett önskad utdelning, inte ens på SYS-seglingarna. 2020 visade F 100 upp sig i roliga Runmarö Runt, havsseglingen Robline Solo, shorthandseglingen Nordic Yachts Open och Lidingö Runt. Därmed kvarstår målet – att visa vad en gammal fin Folkbåt kan och leva upp till det nygamla mottot ”Folkboats forever”.

Sommaren 2021 är planen att segla ännu mer – Olles Kanna och Höstpokalen hägrar särskilt. Möts vi?

 

Antigua_600

Båtdata

Ägare Curt, Hanna och Carl Gelin
Anrop 070-4381457
Båttyp Nordisk Folkbåt
Byggnadsår 1957
Konstruktör Tord Sundén
Varv Johannes Olsson
Ort Kungsviken, Orust
Löa 7,68 m
Lwl 6,00 m
Bredd 2,20 m
Djupgående 1,20 m
Deplacement 1,930 ton
Material i skrov Furu
Däck Dukat furudäck
Riggtyp Partial
Segelyta(stor+fock) 24 kvm
Tecken i seglet F SWE 100/449
Motor Merc 5 hk
Sommarhamn Bullandö Marina
Vinterplats Bullandö Marina