Antigua

Antigua_600

Min Folkbåt är döpt efter en ö i Karibien till minne av segrar i kappseglingsveckan och att ha tagit totalen samma år som jag köpte båten.

Byggnumret är egentligen 449, men för att ge Folkbåten lite extra uppmärksamhet har nr 100 ansökts om och blivit godkänt. I högtidliga sammanhang som seglingar ordnade av SYS, seglar båten med nr 100, annars med 449 i storseglet.

Byggare var en av mästarna på Folkbåtar på Västra Kusten, Johannes Olsson i Kungsviken på Orust, som gjorde denna F lite elegantare än andra. Han valde furuvirket med omsorg och fick ut bord i hela längder.

Valet av Folkbåt kom efter ett besök på Vikingarnas SS hamn Hundudden i Stockholm, med en hel brygga med fina Folkor och då sade det klick.

Efter en del letande sade det klick igen våren 1998 inför ett exemplar med låg, måttligt välvd ruff, stiliga havskryssarerutor, höga fotlister i mahogny ram runt förluckan, lång sittbrunn och i skapligt skick.

Likväl bytte Erikssons Varv på Ingmarsö ett par bord i botten året efter och senare har kölbultarna bytts och fått stora brickor för bättre avlastning. Även borden i aktern har lossats och dragits fast med långa skruv för att få tätt i landen vid frisk segling. Dessa jobb och en del annat smått har proffshjälp tagits av flinke båtbyggaren Calle Thorne, numera på Anders Annells Båtbyggeri.

Under åren har Antigua kappseglats flitigt på SM och distanskappseglingar. Bästa resultatet är totalsegern i KSSS Inshore Race 2013 från Stockholm till Sandhamn med prispengar, skumpa och ståtliga bucklor. I SYS-sammanhang har det inte gått lika bra – ännu. Men för sällskaps skull och som anledning att segla, deltar F SWE 100 Antigua gärna i SYS seglingar.

År 2020 kan nya segel, bättrad bottenfinish, optimerad roderform och certifierad vikt, förhoppningsvis visa att en Folkbåt är ”Heaven on water”.

 

Båtdata

Ägare Curt, Hanna och Carl Gelin
Anrop 070-4381457
Båttyp Nordisk Folkbåt
Byggnadsår 1957
Konstruktör Tord Sundén
Varv Johannes Olsson
Ort Kungsviken, Orust
Löa 7,68 m
Lwl 6,00 m
Bredd 2,20 m
Djupgående 1,20 m
Deplacement 1,930 ton
Material i skrov Furu
Däck Dukat furudäck
Riggtyp Partial
Segelyta(stor+fock) 24 kvm
Tecken i seglet F SWE 100/449
Motor Merc 5 hk
Sommarhamn Bullandö Marina
Vinterplats Bullandö Marina