Eskader2023Del1 - Karta

Eskader2023Del 2 - Karta


SYS Eskader 2023

Snart är det dags att anmäla sig till sommarens eskader!

I år är evenemanget uppdelat i två etapper. Vi samlas den 15/7 och under eftermiddagen får vi en guidad tur i intressant kulturhistorisk miljö på Stora Ekholmen där 19(!) historiska byggnader renoveras. Vi seglar sen genom Stockholms skärgård från Fårholmen nära Vaxholm under tre dagar i nordostlig riktning mot Söderarm.

Den påföljande etappen omfattar segling från Söderarm den 19/7 vidare österut genom Åländska skärgården till Åbo dit vi beräknas anlända den 26 juli, i tid för att kunna delta i Airisto Classic-regattan 27-30 juli.

Etapp 1, 15/7 till 18/7

Lördagen 15 juli förtöjer vi under tidig eftermiddag vid Hasse Himberts brygga på Fårholmen strax söder om Vaxholm. Under eftermiddagen får vi en guidad tur i intressant kulturhistorisk miljö på Stora Ekholmen. Middag lagar och äter vi tillsammans när vi återvänt till Fårholmen. Planen (OBS ändrad!) är att vi lagar vår egen mat ombord i våra egna pentryn, men sitter och äter tillsammans på Hasses terrass.

Söndag 16e hissar vi på för att ta oss till Finnhamn där bord är beställt på krogen.

Måndag 17e fortsätter seglingen över öppna fjärdar söder om Svartlöga förbi Rödlöga vidare till Norrpada där vi förtöjer under eftermiddagen.

Tisdag 18e tar vi oss vidare mot Söderarms skärgård där vi, beroende på vindriktning, förtöjer i lämplig vik.

Etapp 2, 19/7 – 26/7

Under förmiddagen onsdag 19 juli avseglar de som deltar i etapp 2 mot Rödhamn på Åland. Rödhamn – Årets Gästhan 2023 – är Åländska Segelsällskapets klubbholme och gästhamn. Det finns en liten restaurang och man kan beställa nybakt bröd till frukosten. Komplett med handskriven sjörapport på brödpåsen!

Torsdag 20e seglar vi en kort sträcka till Degerby och förtöjer i den södra hamnen. Där finns restaurang och en liten butik ett par hundra meter längre norrut.

Fredag 21a blir också en kort etapp, antingen till gästhamnen på Sottungas sydsida eller också till naturhamnen Sälsö lite längre bort.

Lördag 22a bär det av till Finska Jurmo med sin underbara natur där vi kan ta en liggedag och vila eller promenera längs stränderna eller besöka den lilla kyrkan.

Måndag 24e seglar vi norrut mot naturhamnen Kalvholm.

Tisdag 25e seglar vi till gästhamnen Airisto Strand

Onsdag 26e tar vi sista etappen till Åbo Båtvarv.

Båtar som inte deltar i regattan får plats vid ASS gästhamn på Hirvensalo, tvärsöver viken.

Anmälan sker till antingen en av etapperna eller till båda. Maximalt antal deltagare är 20 båtar. Sista anmälningsdag är 27 juni.

För anmälan till Eskadern klicka HÄR! För anmälan till kappseglingen Airisto Classic (OBS ny länk) klicka HÄR!