ad Libitum

ad Libitum-webb

Vi hittade henne av en slump i en tvåraders eftertextannons sommaren -97. Efter att ha stått i en trädgård på Österlen sedan -91 såg hon ganska risig ut – men det var bara på ytan! Skrovet verkade inte ha tagit någon skada av den långa uppläggningen, så efter en i all hast genomförd besiktning slog vi till. Och vi ångrar oss inte! Vid vår första sjösättning i augusti -97 läckte hon i ett par dagar. Sedan dess har hon varit i det närmaste tät, såväl underifrån som ovanifrån.

Vår ad Libitum är en av fem ”3,8 tons Havskryssare” som byggdes mer eller mindre gemensamt av herrarna Ellström, Nilsson, Nyström, Olsson och Skoog i Saltsjöbaden efter ritningar som beställdes av Arvid Laurin 1960. Byggena startade på våren -60 hemma i garagen med tillverkning av kölstockar, lamellimmade spant, stävar och däcksbalkar samt allt annat som kunde göras klart i förväg. Detta kördes sedan upp till Östhammar där spantresning och bordfyllning gjordes under ledning av Henry Linusson. Skroven byggdes färdiga upp till balkvägaren och transporterades därefter hem till respektive byggare där båtarna färdigställdes.

Var och en hade sina idéer, så inredning och sittbrunnslayout skiljer sig åt en del. Efter två arbetsamma år hade man gemensam sjösättning strax före midsommar -62. För att effektivisera byggandet specialiserade man sig på olika delar. Skoog, som bl a hade fått på sin lott att bygga alla roder och master, hade lyckats göra fyra felfria master av spruce, medan den femte av någon anledning blev ohjälpligt krokig. Man fick i stället tag i en Plymtillverkad glasfibermast som med lottens hjälp hamnade hos Skoog själv. Och det är alltså denna vi har nu.

De fem systerbåtarna fick sin första hemmahamn i Saltsjöbaden och mättes in som H7: or enligt SHR. De registrerades också i SXK och noterades där med måtten 9,65×2,74×1,44 m, 3,8 ton och 38 kvm segelyta, men med olika motorer. Måtten är hämtade från ritningarna, våra egna mätningar har givit lite andra siffror.

Båtdata

Ägare Anette och Clifford Bergvall
Anrop SB5383
Båttyp Laurinkryssare
Byggnadsår 1962
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Henry Linusson
Ort Östhammar
Löa 10,86 m
Lwl 8,35 m
Bredd 2,78 m
Djupgående 1,45 m
Deplacement 3,8 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Marinplywood
Riggtyp Masthead
Segelyta(stor+fock) 45 kvm
Tecken i seglet H7, S18
Motor Yanmar 2QM15
Sommarhamn Skanör
Vinterplats Skanör