Yaramaz

Yaramaz1

Yaramaz beställdes av KSSS som årets lottbåt och deltagare i OS seglingarna under namnet KSSS 1912. Hon övertogs av lottvinnaren, den turkiske ministern i Stockholm Moustapha Chekib Bey, som döpte henne till Yaramaz. Ministern deltog i världskriget och kom aldrig tillbaka till Stockholm. Yaramaz stod kvar på Neglingevarvet i många år och såldes slutligen på en auktion.

Familjen Johnsson-Stålbo köpte henne och seglade in på 30-talet (med en årlig seglats runt Södertörn). Hon riggades om till bermudarigg, ruffades och målades så småningom vit. Ägarna avlöste varandra och hon hamnade på Västkusten. Stort förfall under 60-talet men viss renovering utfördes på 70-talet.

1981 köper Lars Hagbarth och Jonas Wahlström den slitna yachten i Göteborg. Hemseglingen till Stockholm sker under stormförhållanden på Valborgshelgen. En 12mR-yacht från samma varvsplats gör samtidigt sin hemseglats och förliser i Hanöbukten.

Yaramaz2Renovering med nytt däck, kölplanka, stävar mm sker successivt under 80-talet. Från 1993 ägs hon helt av familjen Hagbarth och seglas även av barnen Karolina, Martin och Johan med vänner.

Båten är K-märkt av Sjöhistoriska Museet.

Båtdata

Ägare Lars Hagbarth
Anrop 070-686 34 00
Båttyp R8
Byggnadsår 1912
Konstruktör Henning Haglind
Varv Stockholms Båtbyggeri
Ort Saltsjöbaden
Löa 13 m
Lwl 10 m
Bredd 2,3 m
Djupgående 1,9 m
Deplacement 7,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine/Mahogny
Riggtyp
Segelyta(stor+fock) 65 kvm
Tecken i seglet 8 S34
Motor Volvo Penta
Sommarhamn Uppsala
Vinterplats Uppsala