Svanevit-Solentwebb-2

Erik Åkerlund som var entreprenör och publicist/förläggare och även generalkonsul, beställde en 12mR av Gustaf Estlander inför KSSS 100 års jubileum 1930. Jakten byggdes på Plyms varv, levererades och vann en av delseglingarna. Efter några år, 1935, såldes båten till en ägare i Malmö och då gjordes även en del modifieringar b la av Tore Holm. På 50-talet övergick båten till den tredje ägaren som senare sålde den 1958 till Harry Hyams. Svanevit seglades på the Solent och hade hemmahamn i Hamble. Där blev Svanevit slutligen torrsatt och hamnade i en Törnrosasömn.
Bobby Cyrus har alltid varit fascinerad av Svanevits öde och lyckades med mycket möda och stor energi spåra båten och även få till en stark god relation till Harry Hyams. Detta ledde till att en försäljning blev möjlig, Båten har nu svenska ägare och ska renoveras av Andreas Milde och Bobby Cyrus på Stockholms Båtsnickeri.
Svanevit har en stark koppling till svensk seglingshistoria. B la finns i inredningen ett antal fina intarsia-inläggningar med kända jakter. På bilderna nedan ses Bissbi 6mR som Erik Åkerlund vann olympisk guldmedalj med, Maritana en SK55 och Tore Holms mästerverk SK95 Britt-Marie.
Stort grattis till ett fantastiskt arbete så långt och SYS önskar lycka till med den kommande renoveringen!

Bissbi-intarsia

Maritana

 

 

BrittMArie-intarsia