Wendela

Wendela-webb

Jag köpte Wendela sommaren 2013 av tandläkare Johan Wennström i Carlsborg, som i sin tur köpte henne i Stockholm av en båtbyggare 2008.

Jag har tidigare seglat SK15, S3 mellan åren 1986 och 2011. Prövade en S30 några år och efter att ha sovit några somrar i en blandning av styren-, diesel- och fotogendoft, så saknade jag en riktig båt.

Hittade Wendela på Blocket. Åkte och tittade, blev förälskad och handlade. Hon hade stått på land i fem år så färgen började ramla av och det var en hel del sprickor men det var också mycket som var nytt.

Det framkom att jag inte var första spekulanten utan det varit några tidigare och handlat, men det var en del problem med sjösättningen, som jag tror slutade med bärgning. Det var en del nåt som tryckts ur och en del försiktiga kommentarer vid kranen när det kom en ny entusiast. Men jag bottenmålade, tryckte in en hel del Ettan och sen flöt hon.

Nästa morgon riggning och efter lunch kastade jag loss och seglade mot Wendelas nya hemmahamn i Gränna. Kanske lite dumdristigt att inte låta henne svälla först men man hade ju brått hem. Det gick bra. Började kännas lite stressigt när jag ca 4 distans utanför Hjo får rejäl fart på henne, 8 – 9 sekundmeter vind och elpumpen hinner inte med. Slacka skoten lite och ta till originalhandpumpen tills hon är läns, sen ta det lite lugnt, så inga mer problem. Så efter sju korta timmar underbar segling hemma och skicka ett SMS till den oroliga säljaren att allt gick bra.

Detta är allt jag vet om Wendela så jag är mycket tacksam om någon har något att tillföra.

Såg en rad i ett äldre nummer av Skärgårdskryssaren något om att Wendela fick dubbla kanonskott vid mål och tröstpris vid någon SK40-segling, tror det var 1978.

Bytt ägare hösten 2015.

Båtdata

Ägare
Anrop 070-5164643
Båttyp SK40
Byggnadsår 1908
Konstruktör August Plym
Varv Stockholms Båtbyggeri
Ort Stockholm
Löa 8,80 m
Lwl 6,10 m
Bredd 2,20 m
Djupgående 1,30 m
Deplacement ton
Material i skrov Furu
Däck Teak
Riggtyp Gaffel
Segelyta(stor+fock) 40 kvm
Tecken i seglet 40 S91
Motor
Sommarhamn
Vinterplats