Ibis

Ibis-webb
Enligt ”sägnerna” så beställdes Ibis av en spansk herreman som sen inte hade råd att hämta ut henne. Då Bjarne Aas båtvarv i Fredrikstad, Norge har brunnit finns inga källor där för att kolla upp om detta stämmer. Båten blev då kvar i Norge några år och ägdes enligt uppgift av Peter Holm jr. År 1935 såldes Ibis till Sverige, till Bengt Nordenskiöld i KSSS som kappseglade henne framgångsrikt i många år. Under andra världskriget såldes hon och verkar ha haft flera ägare, bl. a en C.J. Kjellberg (1944). I samband med detta blev hon av med sin blyköl. Efter kriget köptes och seglades hon länge av T(age?) Thiel.

På 60-talet hade hon åter fler ”korta” ägare, bl.a. några ungdomar som hittat henne stående på ett varv. (Det berättade en av dessa, inget namn, när han pratade med mig på bryggan någonstans, på 70-talet). Den sista ägaren under 60-talet var Milton. Han ville göra Ibis till en ”modern” havskryssare och satte på en mastheadrigg, inredning med praktiska perstorpsplattor (med detta inte sagt att det var han som rev ur originalinredningen) och mantåg. Han seglade henne i några år under namnet ”Sandhamn”. Detta, också enligt ”sägen”, för att han hade nallat porslin från Seglarhotellet med det namnet på, som då verkade vara specialbeställt för båten….

Ur detta tillstånd räddades Ibis 1969/70 av Ola och Ulf Nilsson. De tog bort mantåget, gjorde ny inredning och satte på en korrekt 8-mast som suttit på 8mR Isabell. Då kombinationen fullängdsmast/järnköl gav en mycket vek båt bestämde sig bröderna för att ge Ibis en rejäl renovering och att sätta på en ny blyköl. Den nya kölen gjordes utifrån en originalritning av annan Aas-åtta från -28 som de fann i Fredrikstad. De bestämde sig också för att ta bort originalhuset, som de tyckte var fult, och att kapa yttersta delen av häcken till negativ. Detta hände 72-73 och de seglade och kappseglade henne sen mycket aktivt.

Hösten -77 köptes Ibis av Anders Göransson, Olle Lindblom, Göran Thor och undertecknad. Som med de flesta konsortier så ändras förhållandena i samband med nya livssituationer och från mitten av 90-talet är jag ensam ägare. På slutet av 90-talet låg Ibis på land under några säsonger och renoverades av Thomas Larsson.

 

Båtdata

Ägare Barbro Axelius
Anrop
Båttyp R8
Byggnadsår 1928
Konstruktör Bjarne Aas
Varv Bjarne Aaas båtvarv
Ort Fredrikstad Norge
Löa 14,44 m
Lwl 9,39 m
Bredd 2,44 m
Djupgående 1,99 m
Deplacement 0 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 0 kvm
Tecken i seglet 8, S29
Motor
Sommarhamn Lövbergaviken, Saltsjö-Boo
Vinterplats Djursholms båtvarv