Falken

Falken

Falken är till salu för 500.000 kr!

Intresserad? Kontakta Bobby Cyrus +46 70 493 6502
Mer info och bilder hittar du HÄR!

Falken ägs idag av Peter Lake och Kristina Lundevall som köpte henne våren 2013. Under sina första 100 år har hon endast haft fyra ägare innan oss som samtliga har haft som ambition att bevara istället för att byta ut. Detta har resulterat i att Falken fortfarande har större delen av sin originalinredning kvar, vilket är lite unikt. Likaså är däck, ruff, fribord, sittbrunn relativt orörda. Kölplankan och nedre borden är bytta på 70-talet. I botten och kölsvin har nya rostfria spant och förstärkningar monterats för att styva upp skrovet.

Falken ritades och seglades under 10-talet med gaffelrigg, men den byttes ut redan i början av 20-talet till den Bermudarigg som Falken bär idag. Masten är kraftigt dimensionerad och på 90-talet har den fått en ny klassisk design av Thomas Larsson med dubbla spridare och fiol. Bommen är också den kraftig och tung och behöver ingen kick för att hålla seglet på plats.

Norrköping var Falkens första hemmahamn där hon blev kvar i 33 år. Därefter har hennes ägare befunnit sig i Stockholmsregionen. Många känner igen henne från Malma, Värmdö, där hon låg på somrarna och ibland användes som skolfartyg i SXKs seglarskola.

Idag är Falken i bättre bruksskick. Hon har en inombordsmotor som är installerad under den självlänsande sittbrunnen och som göms bakom nedgångsstegen som leder ner i ruffen. Inne i ruffen känner man sig tillbakaflyttad 100 år i tiden. Det finns fyra kojer i salongen. Tre byråer inramar ruffen och ovanför två av dem finns fasettslipade originalspeglar på plats. I den tredje byrån gömmer sig matsalsbordet, för sex personer, fiffigt infällt allt enligt Plyms standard.

Falken har till och från kappseglats, men det är nog längesedan hon seglades så mycket som sommaren 2014. Det var vårt första år i Classic Yacht Cup Sweden och det blev extra härligt då vi vann cupen, dessutom seglandes endast på två personer.

Under de två senaste åren har aktre delen renoverats med bland annat nya rostfria spant, akterspegel, däcksbalkar och däck. Sjösättning till sommaren 2019.

Båtdata

Ägare Kristina Lundevall Peter Lake
Anrop 070-955 81 94
Båttyp SK75
Byggnadsår 1913
Konstruktör Gustaf Schüssler
Varv Neglingevarvet
Ort Stockholm
Löa 13,1 m
Lwl m
Bredd 2,65 m
Djupgående 1,91 m
Deplacement 5,5 ton
Material i skrov Hondurasmahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 75 kvm
Tecken i seglet 75, S28
Motor Perkins 20 hk
Sommarhamn Stavsnäs BK
Vinterplats Blombergs varv