Aloha

Aloha_600
Aloha byggdes av ett konsortium inom KSSS för att erövra Guldpokalen. Av detta blev inget ty hon slogs ut redan i de svenska kvalseglingarna av en Göteborgsbåt. När Aloha byggdes var det den första R-båten i KSSS sedan 1914. All kappsegling på ostkusten skedde med skärgårdskryssare men Aloha blev början till en ny epok.

Båten har ägts av Sven Åberg och hans son Sven Åberg, Saltsjöbaden, under åren 1948-1967.

Nuvarande ägaren köpte båten i september 1997 och Aloha var då i ett mycket dåligt skick. En renovering hade påbörjats men massor återstod att göra och vintersäsongen 97-98 genomgick hon en omfattande ansiktslyftning. Bland annat blev det ett nytt däck, ny brädgång, nytt roder, nya luckor till ruff och förpik samt nåtlimning av friborden. Efter en mycket intensiv arbetsvinter sjösattes Aloha den 26/4 1998. Hon hade då tillbringat ett antal säsonger på land.

Första sommaren låg båten vid bryggan eftersom riggen, som för övrigt kommer från R6, S-12 Contessa, inte blev klar. Året efter var detta emellertid avklarat och båten har sedan dess seglats varje sommar.

Genom åren har Aloha fortlöpande renoverats och ambitionen har varit att bevara så mycket som möjligt av orginalet. Därför har detaljer så långt det varit möjligt lagats i stället för att bytas ut. 2006 installerades en inombordare av märket Vire 7 och 2008 renskrapades oljades och mönjades allt under vattenlinjen. Kvar på önskelistan står nya segel.
aloha-webb

Båtdata

Ägare Hans Edgren
Anrop 070-885 50 05
Båttyp 6mR
Byggnadsår 1923
Konstruktör Axel Nygren
Varv E Eriksson
Ort Strängnäs
Löa 9,45 m
Lwl 0 m
Bredd 2,14 m
Djupgående 1,52 m
Deplacement 3,4 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine på plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 43 kvm
Tecken i seglet 6, S9
Motor Inbordare Vire 7
Sommarhamn Kallviken Vindö
Vinterplats Göta SS, Långholmen