Två Bröder

Två Bröder

Albatross, ibland kallad Stortumlare, är konstruerad av Knud Reimers. Båten AL 5 byggdes 1938 på Karlsro varv i Roslagen.  Båten beställdes av två bröder därav det ovanliga namnet.

Albatrossen är en storasyster till Tumlaren som blev mycket populär under 30 och 40 talet och spreds till många länder i världen. Det finns fortfarande ett antal kappseglande Tumlare i Sydney.

Båten har haft fyra ägare varav den mest långvarige har varit Sigurd Sandgren som hade båten i 45 år. Sigurd både kapp- och långseglade bland annat i mycket hårt väder och dramatiska former till Visby. Båten förbereddes för att delta i Gotland runt men kom aldrig hela vägen till startlinjen.

Jag köpte båten 1998 och ägnade sedan ett par år på land för att byta däck. Båten kom åter i vattnet 2004 och har seglat varje sommar sedan dess. I två omgångar har kölbultar, kölplanka, delar av akterstäv och bottenstockar bytts ut så att båten nu genomgående är i mycket gott skick. Det finns inga större renoveringar planerade.

Båten har varit med i Classic Yacht Event i Saltsjöbaden 2005 och jubileumsregattan i Nynäshamn 2012. På senare år har vi även deltagit i diverse kappseglingar för klassiska båtar med blandat resultat, dock alltid till förnöjelse för besättningen.

Båtdata

Ägare Per-Ola Forsgren
Anrop 070-860 46 90
Båttyp Albatross
Byggnadsår 1938
Konstruktör Knud H Reimers
Varv Karlsro
Ort
Löa 9,71 m
Lwl 7,75 m
Bredd 2,25 m
Djupgående 1,6 m
Deplacement 3,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood och Oregon pine
Riggtyp Bermuda (7/8)
Segelyta(stor+fock) 30 kvm
Tecken i seglet AL 5
Motor Albin O21
Sommarhamn Kolviken, Värmdö
Vinterplats Vikingarnas Segelsällskap