Lovisa

Lovisa byggdes troligen som fiskebåt alternativt tullbåt. Senare användes hon som ”Badgästseglare”. Efter att Lovisa pensionerats som arbetsbåt i början av 1900-talet, kappseglades hon i segelsällskapet Fram under namnet Sländan SSF 13 i c:a 30 år. Det var under den tiden som hon fick den höga Bermudariggen.

1943 köptes hon av Nils Torin som seglade henne till nya hemmahamnen i Stockholm och döpte om henne till Lovisa.

När jag köpte henne 1976 var hon i mycket dåligt skick under vattenlinjen. Vi seglade henne i tre somrar och pumpen gick var tjugonde minut. Fjärde året bestämde jag mig för att påbörja en mycket omfattande renovering. Lovisa blev kvar på land i många år och efter flera tusen timmars arbete sjösattes hon igen 2007. Sedan dess har hon seglats mestadels i Stockholms skärgård. Vi har flitigt deltagit i regattor och båtträffar.

Våren 2019 deltog vi en kappsegling som heter ”Gullvivan”. När vi skulle ta in ett rev i storseglet överraskades vi av en mycket kraftig fallvind från den höga Kungsholmen utanför Grinda. Eftersom vi inte hade någon fart så kunde vi inte lova upp i vind. Lovisa krängde ner och vatten strömmade in i sittbrunnen. Båten vattenfylldes och vi sjönk inom 20 sekunder. Besättningen var på fem personer, varav två barnbarn, 8 och 14 år gamla. Som tur var räddades vi snabbt av andra kappseglare som plockade upp oss ur det niogradiga vattnet. Polis och sjöräddning var snabbt på plats. Två veckor senare bärgades Lovisa från 40 meters djup.

Efter återigen en omfattande renovering är nu Lovisa i toppskick och kommer att kunna seglas i många år framöver.

Tidigare ägare:
Nils Torin, Onsala
Åke Gäfvert; Bromma,
Nils-Åke Kajerdt; Djursholm

Båtdata

Ägare Hans Himbert
Anrop 0733-611215
Båttyp Koster [Framkoster]
Byggnadsår 1897
Konstruktör Okänd
Varv
Ort Lysekil
Löa 8,30 [10,30 m peke] m
Lwl 8,10 m
Bredd 3,25 m
Djupgående 1,45 m
Deplacement 5 ton
Material i skrov Ek [enepinnad]
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda 7/8
Segelyta(stor+fock) 48 kvm
Tecken i seglet 1897
Motor Yanmar 30YM20
Sommarhamn Fårholmen, Vaxholm
Vinterplats Margretelundsvarvet