Josephine-webb

Josephine

Båten beställdes av Jan Erik Josephson 1965 och konstruktör var Einar Ohlson. känd bl a för att ha ritat flera snabba Int 5.5:or som t ex Rush, med vilken Lasse Thörn vann OS-seglingen 1956.

Einar Ohlson inspirerades mycket av Sparkman & Stephens vars design återspeglas till viss del hos Josephine. År 1966 seglades de större havskappseglingarna efter RORC-regeln. Därför konstruerade Josephine med lång köl. Man lade ner stor vikt på vikt och tekniska finesser för navigationen. Resultatet blev mycket lyckat och Josephine vann Baltic Race i sin klass och kom 2:a totalt.

Josephine byggdes vintern 65/66 i Kungsviken av Harry Josefsson och det blev ett extremt kvalitetsbygge där allt virke togs från en stock. Bl a finns inga laskar utan alla bord är i hela längder.

2005 seglade vi till Stockholm och var med i Classic Yacht Event. Efter avslutad säsong var det dags att se över bottenstockar och mastfot. Bottenstockarna var lamellimmade och limmet hade gett sig helt. Så det blev ett grundligt jobb där Josephine fick nya rostfria bottenstockar och likaså mastfot. Ett par bord på varje sida fick också bytas. I och med det fick vi tillbaka styvheten och seglingsegenskaperna förbättrades avsevärt.

Vintern 2007 byggdes inredningen om så att vi fick dinett med u-soffa. Sjökojen försvann då. Detta var synnerligen lyckat och Josephine blev en helt annan båt då kajutan blev mycket gemytligare.

Året 2012 vann Josephine stora priset ”Vackraste båt” på Veteranbåtsmötet i Wasahamnen, vilket delades ut av Stockholmsmässan ”Allt för Sjön”.

Josephine har deltagit i flera evenemang och deltagit i flera kappseglingar.
Efter att ha bytt våra originalsegel från 60-talet börjar det blir riktigt roligt att kappsegla!

Båtdata

Ägare Ulf Aronsson
Anrop 070-531 43 53
Båttyp Havskryssare
Byggnadsår 1966
Konstruktör Einar Ohlson
Varv Harry Josefsson
Ort Orust Kungsviken
Löa 10,4 m
Lwl 0 m
Bredd 2,85 m
Djupgående 1,8 m
Deplacement 5,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda (masthead)
Segelyta(stor+fock) 52 kvm
Tecken i seglet KR 975
Motor VP 2002
Sommarhamn Saltsjöbaden/Hotellviken
Vinterplats Bergvik/Bromma