Vindleka

Vindleka2-webb2017

En stabil, tung ”stridsvagn” som blev en framgångsrik kappseglare. Vindleka är speciell med sitt valdäck och den spetsiga häcken. Styrkan vinns genom äggskalskonstruktionen med dubbelkrökta ytor. Inne i båten går däcksbalkar och spant omlott i stället för att bara mötas vid relingen. Hon upplevs ändå som smidig, antagligen för symmetrin i det avsmalnande skrovet.

Skrovkonstruktionen ger större bogvåg och mindre aktervåg. Det är aktervågen som gör mest motstånd, menar Laurin. Hon skenar på riktigt bra i vindar från lätt bidevind till läns. Men det fylliga förskeppet gör henne ”stötig” i bidevind i jämförelse med modernare konstruktioner, främst i havssjö.

Från 1953 till 1967 byggdes 51 st 3,2 tonnare på Rosättra. Ytterligare båtar har byggts på andra varv, även i Finland och Tyskland. De flesta har längden 8,34 m, men ca fem av de senare – varav Vindleka är en – har längden 8,60 m. Idén att göra stäven mer fallande så förstaget kom längre fram kom från Janne Gustafsson på Rosättra. Resultatet blir en mindre lovgirig båt.

Vindleka fick namnet Mira av sin förste ägare. Båten är i mycket gott skick tack vare sina tidigare ägares omvårdnad. Hon renskrapades 2005, mahognybetsades och lackades med 2-komponents lack vilket gör att det räcker att slipa och lacka henne vart tredje år. Janne Gustafsson menar att trots sin höga ålder tål hon att seglas i hårt väder.

Tidigare ägare:
1967 Byggmästare Danielsson, Stockholm
1984 Gunnar Hylmö, Löddeköping
1998 Mikael Edman, Nyköping
2002 Jan Wirgin, Täby
2015 Peer Weding, Täby

En stor honnör till Arvid Laurin som har skapat en båt med harmoniska linjer, haft stora framgångar som kappseglare och dessutom också som långfärdsseglare på oceanerna.

Båtdata

Ägare Eva Skogman och Torbjörn Bragderyd
Anrop 0702735368
Båttyp Laurinkoster
Byggnadsår 1967
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Rosättra
Ort Rosätra
Löa 8,60 m
Lwl 7,59 m
Bredd 2,50 m
Djupgående 1,38 m
Deplacement 3,2 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Mahognyplywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 34 kvm
Tecken i seglet OR S34
Motor Volvo MD2a
Sommarhamn Mörtviken på Ingarö
Vinterplats Mörtviken på Ingarö