Vina II

vina-ii-webb

 

Så här skrev Åke Cyrus om Vina II.

Då jag sommaren  2015 sålde min Nordiska Kryssare 5 1/2 S-66 skulle jag sluta segla för att i fortsättningen endast ha roddbåt med snurra och metspö för att pimpla lite strömming då och då. Nåväl sommaren  2016 kom med sol och fina vindar. Det sög i seglartarmen då min son Bobby sa att en liten 4:a vore väl lagom eller? Jaså kanske det ja, sa jag. Vi åkte till Köpings motorbåtsklubb och där i ett båthus stod hon upplagd sedan tre år tillbaka, vacker och fint glänsande mahogny och Oregon pine – Till salu!

Sven Åke Lagerkvist hade haft båten sedan 2002 och gjort en fin renovering tyckte jag. Ca: 70 procent av däcksbalkarna var nya, nytt däck i Oregon, nya skarndäck och mittfiskar, ny sarg runt sittbrunnen, nya bottenstockar, ny kölbult, nya sambord i ek, ett antal nåtlimningar, skenor, beslag, en liten motor mm. Vid tillfället ifråga hade jag lunginflammation, men det gick inte att stå emot, det blev affär och jag tog hem båten på lastbil till Tyresö Strands båtklubb vid Erstaviken. Jag målade botten och sjösatte. Hustrun Gerd kom och tittade och utbrast; – Men Åke det är ju en pojkbåt! Just det sa jag, båten och jag är lika gamla, 73 år.

Naturligtvis seglar hon som en dröm. Det känns som att segla en stor R-yacht som jag har en viss erfarenhet av efter 18 år med R10 S-4 Moana, så nu är man där igen iallafall!

Hälsningar från Åke Cyrus.

Hösten 2018 köpte Thomas Häggström båten.

Båtdata

Ägare Sascha Janke
Anrop 072-7376112
Båttyp Nationell 4:a
Byggnadsår 1943
Konstruktör Roy Scherman
Varv Sjöexpress
Ort Lidingö
Löa 6,91 m
Lwl 4,5 m
Bredd 1,64 m
Djupgående 1,0 m
Deplacement 1,160 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 15 kvm
Tecken i seglet S-5
Motor
Sommarhamn Blombergs Båtvarv
Vinterplats Blombergs Båtvarv