Staika IV

72-Staika-IV1

Staika IV byggdes 1964/65 av Fritiof Gustavsson och sönerna Ola, Janne och Mats på uppdrag av Sture och Madeleine Rödén. Sture hade då samlat erfarenheter av tio års framgångsrik kappsegling med Staika III.

År 1979 sålde Sture Staika IV till familjerna Hanson-Rådö, Hansson och Ekblad-Hallén som då var ägare till Staika III. Staika IV har sedan dess ägts av tre eller fyra familjer, varav Hanson-Rådö fortfarande är en part.

Staika IV har under alla år varit Rosättra trogen och tre generationer Gustavssons har med öm och varm hand hjälpt oss hålla henne i ett gott bruksskick, så nära originalet det varit lämpligt. Originalmotorn, en Ford sjöhunden, har bytts ut mot en Yanmar diesel, trärullbommen mot en modernare i aluminium. Det har blivit en rullfock också. Inredningen är i stort sett original. Den stora, djupa kylboxen har ersatts med ett gasolkylskåp och år 2002 fick vi ny Wallasvärmare och varmvatten.

År 1965 kappseglade Sture Rödén framgångsrikt Gotland runt. Han deltog också i Admirals Cup på väg söderut. Året efter seglades hon ned till Medelhavet för att vara i Grekland tre säsonger. Sture och Madeleine Rödén seglade sedan fram till slutet av 70-talet då de uppnått en aktningsvärd ålder av nästan 80 år.

Staika IV har under de drygt 30 år som gått sedan dess, setts i våra nordiska vatten med olika familjekonstellationer ombord. I den rymliga sittbrunnen har många goda middagar avnjutits med barn och vuxna. Barnen älskar överkojerna i ruffen. Förpiken rymmer både två fina kojer och massor av segel och annan utrustning. Att vara flera familjer som delar på Staika IV är till fördel både för oss och för båten. Det bästa för en fin träbåt är att segla många veckor vår, sommar och höst samt få bra omvårdnad under vintern.

Båtdata

Ägare Familjerna Hanson Rådö, Norell-Bergendahl och Thelin
Anrop
Båttyp Laurinkryssare
Byggnadsår 1964
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Rosättra Båtvarv
Ort Rosättra
Löa 11,72 m
Lwl 0 m
Bredd 3,11 m
Djupgående 1,8 m
Deplacement 9 ton
Material i skrov Mahogny på ekspant
Däck Teak
Riggtyp Masthead
Segelyta(stor+fock) 77 kvm
Tecken i seglet SWE 933
Motor Yanmar 3 cyl 24 hk
Sommarhamn Rosättra
Vinterplats Rosättra