Skum

Skum-4-inzoomad-webb

När Vikingarnas Segelsällskap efter ett flertal år hade övervägt möjligheten att återigen ordna ett båtlotteri så beslöt sällskapet på ett sammanträde den 24 september 1942 att för år 1943 låta bygga en lottbåt. I valet av lämplig båttyp hade man inom sällskapet så svårt att komma överens, så att det var först långt in på vintern som man hade enats om att låta bygga en 4:a metersjakt. Nu uppstod nästa problem, inga segelbåtsvarv i någorlunda närregion kunde åta sig uppdraget p.g.a. fullbokning. Räddningen kom att bli det mycket kända motorbåtsvarvet AB Sjöexpress på Lidingö som p.g.a. bensinbristen under rådande världskrig hade dåligt med beställningar av motorbåtar. Här lät man nu bygga sin Arvid Laurin ritade 4:a.

Lottbåten ställdes ut på Nybroplan, där samtliga lotter såldes slut på 10 dagar. Det trots många motigheter lyckligt genomförda lotteriet tillförde sällskapets kassa ett gott tillskott på 2.346,19 kronor och uppmuntrade till ett upprepande.

Lottbåtens vinnare är inte känd, men hennes förste seglande ägare blev Fredrik von Schinkel. 1976 införskaffades Skum av min mycket gode vän och seglingskamrat konstnären Ulf Hinders. 1978 på försommaren så tyckte Ulf att han seglade så mycket på WI III så att han inte behövde någon egen segeljakt, varför jag då erbjöds att köpa henne och det gjorde jag naturligtvis med stor glädje och som ni ser i marginalen så kvarstår mitt ägande av denna lilla söta Laurinjakt. Något som glädjer en båtnörd som nuvarande ägaren till denna lilla 4:a lite extra är att även ägarens senaste Laurin 5:a Gullmar III byggdes här på varvet under samma tid och dessutom alldeles i närheten av varandra.

Båtdata

Ägare Bo Berg
Anrop 0762-425450
Båttyp Nationell 4:a
Byggnadsår 1943
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Sjöexpress varv
Ort Lidingö
Löa 6,89 m
Lwl 4,9 m
Bredd 1,61 m
Djupgående 1 m
Deplacement 1,14 ton
Material i skrov Hondurasmahogny
Däck Dukat
Riggtyp 3/4
Segelyta(stor+fock) 13,5 kvm
Tecken i seglet 4, S3
Motor Nej
Sommarhamn Washolmen
Vinterplats Washolmen