Rio

Rio-webb

Rio byggdes som utställningsbåt till Baltiska utställningen 1914, där hon stod på avdelningen för ”Sport och fritid”. Båten ritades för att bli en idealbåt och är därför inte extrem åt något håll utan har snarare ett ”klassiskt” än ett tidstypiskt utseende.

Det första året ägdes båten av familjen Plym och vann ett par seglingar. Hon såldes under sommaren 1915 till Axel Åberg som var konstant sist. Åren 1922 och 1923 gick hon fort igen, antagligen på grund av riggbyte från Gunter till Marconi. Så fort att hon var bästa veteran-55:a vid KSSS seglingar. Rio kappseglas fortfarande och seglar mycket bra för att vara en så gammal dam. Hon har fått ett antal topplaceringar på veteranbåtsevenemang under de senaste 10 åren.

Rio hade bytt ägare och namn ett tiotal gånger innan vi köpte henne 1988. I dag är hon i ett gott originalskick efter en omfattande renovering som bland annat innebar byte av en tredjedel av friborden, alla metallspant från förlucka till akterlucka, omnitning, byte av stora delar av botten, mastfot, akterstäv, kölplanka, knä, roderstäv, roder, akterspegel och sittbrunn. Det som inte är bytt är renoverat. Rio är helt komplett med hela originalinredningen, plyschdynor, äkta matta, bibliotek och vevgrammofon. Sommaren 2014 hittade vi äntligen, efter 20 års letande, en lämplig jolle ­ nu omdöpt till Grande ­ som är så liten att den kan stå på Rios akterdäck.

Rio fick GYS veteranbåtsstipendium år 2000 och SSKF:s plakett för förtjänstfullt bevarande 2005. Hon stod på Allt för Sjön 2008 som en del av 100-årsjubileet av skärgårdskryssarregeln. Båten har även en karriär inom radio, film och TV med långfilmen ”Rosa the Movie” 2007 och en säsong av ”Morden i Sandhamn” 2012 på meritlistan. Sveriges Radio har ljudet från Rios bronsvinschar inspelat i sitt arkiv, och har använt det i ett antal olika program. 

Båtdata

Ägare Jan Pettersson
Anrop 070- 911 93 02
Båttyp SK55
Byggnadsår 1914
Konstruktör August Plym
Varv Stockholms Båtbyggeri AB
Ort Neglinge, Saltsjöbaden
Löa 12,1 m
Lwl 7,2 m
Bredd 2,32 m
Djupgående 1,8 m
Deplacement 3,8 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak på plywood
Riggtyp Marconi
Segelyta(stor+fock) 55 kvm
Tecken i seglet 55, S24
Motor Vire 12 Hk
Sommarhamn Skarholmen, Uppsala
Vinterplats Flottsund, Uppsala