Lillan

Lillan_600
Lillan byggdes 1909 och är August Plyms minsta skärgårdskryssare. Samma år var hon med på en utställning om svensk industri i St. Petersburg. Hon var där för att visa upp den svenska båtbyggarkonsten och vann guldmedalj som bästa utställningsobjekt. Ett foto från utställningen visar August Plym stolt poserande i sittbrunnen på Lillan.

Under namnet Adriadne gjorde båten på 30-talet långseglingar till bland annat Tyskland, som finns nedtecknade i kryssarklubbens årsböcker 1930-1931. Då hade man redan gjort om både överbyggnad och riggning på båten.

För tillfället är Lillan i trygga händer på Stensunds folkhögskolas båtbyggarlinje utanför Trosa där hon sakta men säkert ska återgå till sin ursprungliga form, skick och riggning. Efter flera år av långsam renovering har Lillan fått ny resning, nya rostfria spant och bottenstockar, ny bordläggning från kölen och upp till och med samborden.

Den ”nygamla” överbyggnaden från 30-talet samt originaldäcket har rivits. Däcksbalkar och basade spant är renoverade och om nödvändigt bytta. Vi försöker i största möjliga mån behålla allt som är original och vår renoveringsteknik försöker eftersträva Plyms byggsätt. Ett nytt skarndäck är på plats och vi har monterat ett konat däck i Oregon pine. Under vintern 17/18 har Lillan fått ny överbyggnad, sittbrunn samt fått skrovet vitlackat.

Kom gärna och hälsa på oss i båtbyggeriet.
Lillan 3 webb

Båtdata

Ägare Pelle Nestorzon
Anrop 070-824 12 21
Båttyp SK30
Byggnadsår 1909
Konstruktör August Plym
Varv Stockholms Båtbyggeri
Ort Neglinge
Löa 8 m
Lwl 6 m
Bredd 2 m
Djupgående 1,5 m
Deplacement 2 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Gaffelrigg
Segelyta(stor+fock) 30 kvm
Tecken i seglet
Motor
Sommarhamn
Vinterplats