Bellona

Bellona_600

Bellona beställdes av Göta SS som 1925 års lottbåt. Det går att läsa om hennes första säsong i GSS årsbok, där man med förtjusning summerar 14 priser, kallar henne för ”sällskapets mönsterbåt”, ”överdängare”, ”jakten hela dan”, etc. Bellona blev även uttagen till att representera Sverige i Kielregattan 1925, vilket måste ha varit ett fint betyg. Tyvärr hann båten inte hem till skärgårdskryssarpokalen det året på grund av mankemang med transporten, men deltog i Sandhamnsveckan, där hon verkar ha vunnit.

På senare tid glimtade det till på 70-talet med Anderas Falkenmark som ägare, som vann cupen 1977.

På 90-talet försvinner båten spårlöst och anmäls stulen, men dyker upp några år senare på ett varv på Lidingö (?), ordentligt täckt, men utan luckor och bom. Renovering påbörjas. Båten byter nu ägare några gånger, står uppställd i Nynäshamn såväl som på Västkusten, och till sist någonstans i Södermanland. Utan ytbehandling, utan köl och med kapade spant.

År 2007 bestämmer man sig för att elda upp båten. SSKF:s renoveringsfond får reda på saken och båten räddas i all hast. Den transporteras till Yachtsnickeriets lokaler. Jag köper båten av SSKF och under följande nio år renoveras botten, mahognyskivdäck, akterspegel (stort tack till Thomas och Jonas för all hjälp). Ny rigg införskaffas.

Seglingsegenskaperna präglas av de långsmala måtten. Det är verkligen en fantastisk upplevelse att ånga på nästan rakt mot vinden, så nära vattenytan!

Lite renoveringsbilder finns på:
http://sk30bellona.blogspot.com/

Båtdata

Ägare Jonas Hydman
Anrop 0736-48 69 89
Båttyp SK30
Byggnadsår 1925
Konstruktör Karl Einar Sjögren
Varv Strängnäs Båtvarv
Ort Strängnäs
Löa 12,0 m
Lwl m
Bredd 1,76 m
Djupgående 1,4 m
Deplacement ton
Material i skrov Furu
Däck Mahognyskivdäck
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 30 kvm
Tecken i seglet 30, S59
Motor
Sommarhamn
Vinterplats