Beatrice Aurore

BeatriceAurore-webb

Beatrice Aurore är en jakt som alltid väcker uppmärksamhet. Omskriven och beundrad. En fantastisk historia, fylld med osannolika händelser och många insatser.

Här ryms bara några axplock. När skeppsredaren Sven Salén ägde henne på 40-50-talet var det tydligen kutym att de ofta kulturella gästerna blev tvingade att skriva en visa till Bea för varje kväll. Familjen Moe seglade henne också mycket och gjorde det utan inombordsmotor under c:a 20 år. Hela familjen var med och både seglade och vårrustade.

Näste ägare var Björn Widström som fick uppleva tragiken med kranen som klöv båten i två delar. Om det nu finns en fördel med något var det väl att båten fick en ordentlig renovering i denna veva.

Renoveringen tog fyra år och kostade sex miljoner kronor, varav försäkringen täckte hälften. Till detta kommer att ägaren Björn Widström fick tömma fickorna ordentligt och lämna hus och hem för att klara kostnaden. Dessutom sin fru. Att det kostade är inte så konstigt när man hör hur noggrant renoveringen skett. Även det som inte var direkt skadat åtgärdades utan prut på kvalitet. En hedervärd uppoffring för svensk träbåtskultur.

Idag ägs båten av ett konsortium med tio medlemmar.

Båtdata

Ägare Fredrik Brodin m fl
Anrop
Båttyp SK150
Byggnadsår 1920
Konstruktör August Plym
Varv Stockholms Båtbyggeri
Ort Saltsjöbaden
Löa 22,2 m
Lwl 16,50 m
Bredd 3,3 m
Djupgående 2,90 m
Deplacement ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 150 kvm
Tecken i seglet 150 S1
Motor Ja
Sommarhamn
Vinterplats