Albertina

Albertina-newscan-webb

Nuvarande ägaren förvärvade båten 1994 av Jan Åke Sallermo, Mem. Han hade i sin tur köpt den av Gustaf Lundberg som från början bodde på västkusten i Bovallsstrand, men som senare drev varvsrörelse i Norsholm. Han hade ägt henne sedan 1945. Tidigare öden är okända. Enligt en obekräftad uppgift skulle båten vara byggd i Tyskland, varifrån Gustaf Lundberg skulle ha hämtat hem henne.

Båten är helt platt i botten, med ett ganska brett akterparti. Från början har den varit försedd med fenköl och ett frihängande roder, men har nu vad man skulle kunna kalla en maskerad fenköl med rodret ansatt i dess akterkant.

Albertina har byggts om och renoverats ett antal gånger. Ruffen är nog original, men har från början inte haft något skott mot sittbrunnen, utan varit en kapp. Detta är nog gjort på 30-talet.
Från början har hon haft en gaffelrigg. Skrovet är drevat.
Nuvarande ägare har lagt ett nytt däck i oregon pine, likadant som det som fanns under det tidigare masonitdäcket.

Albertina står nu sedan några år och vilar upp sig litet medan ägaren slutför renoveringen av några andra projekt. En tanke är att återställa den tidigare fenkölen och försöka hitta en lämplig gaffelrigg till henne.

Båtdata

Ägare Birger Edelberg
Anrop 070-641 36 20
Båttyp Ombyggd fenkölsbåt
Byggnadsår 1897
Konstruktör Okänd
Varv Okänt
Ort Okänd
Löa 7,5 m
Lwl 6 m
Bredd 2 m
Djupgående 1,2 m
Deplacement 1,5 ton
Material i skrov Furu
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 20 kvm
Tecken i seglet
Motor Utombordare
Sommarhamn Arkösund
Vinterplats Norsholm