Rödnäbba

Rödnäbba_2019b_600

Nuvarande ägare köpte båten 2020 av Janne Gustavsson.

Saxat ur Segeljakten 2/2018:
Magnus Eklöf:
Det slumpade sig väl så att din första femma blev Sundénritade S60 Seabird, som var en riktigt bra båt. Och sedan blev det S80 Rödnäbba ritad av Roy Scherman, som du nu hunnit med att renovera två gånger?

Janne Gustavsson: Rödnäbba var ju en legendarisk båt som stått på land i 14 år, i nedgånget skick med torröta. Jag bytte mot en riktigt fin Folkbåt. Sedan blev det storrenovering, nya bottenstockar i rostfritt, ny kölplanka och de flesta spanten, nåtlimning och en hel del till.

 ME: Rödnäbba var en rule-cheater på många sätt och berättad om i tidigare artiklar. Hon hade ju från början en ”bussratt” på akterdäck, med rorsmansbrunnen längst bak i aktern, bakom hjärtstocken. Hon seglades och ägdes i många år av konstruktörens bror, Carl-Arthur Scherman, träffade du honom någon gång?

 JG: Carl-Arthur kom och tittade på renoveringen och var väldigt glad att båten skulle bli iordninggjord och kappseglad. Jag fick en hel del gamla segel av honom, och så fick jag lova att inte skruva dit en massa tunga beslag. Ratten hade jag kvar i början, men det var knepigt, eftersom den gick åt motsatt håll jämfört med en vanlig ratt och så satt man allra längst akterut, nedhasad i lä där det blev blött.

Rödnäbba_600

Båtdata

Ägare Mikael Schmitz
Anrop 0706 620 797
Båttyp Int 5m
Byggnadsår 1945
Konstruktör Roy Scherman
Varv Arendals Båtvarv
Ort Göteborg
Löa 8,5 m
Lwl 8,50 m
Bredd 1,80 m
Djupgående 1,10 m
Deplacement 1,540 ton
Material i skrov Oregon pine
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 25,5 kvm
Tecken i seglet 5, S80
Motor
Sommarhamn
Vinterplats