Seagull

Seagull

BB 17 är sannolikt en av de sista träsegelbåtsmodellerna som serietillverkades. Veterligt har Seagull levt hela sitt liv på Gotland. Första gången nuvarande ägaren såg henne runt 1975 ägdes hon av Gunnar Wulf. Förste ägaren var Gunnars far. Efter att Gunnar gått bort blev båten stående ett okänt antal år och tappade således det fina skick hon tidigare alltid haft.

Så småningom togs hon om hand av Staffan Lindblom och Mikael Lindberg som vårdade och seglade henne under några år. Hon hamnade åter på land och tappade snabbt sin värdighet.

Nuvarande ägaren tog över ett grå-gul-färgat renoveringsobjekt med omfattande frysskador på kölens träpartier och ett ställvis uppruttet däck. Efter ett tvåårigt renoveringsarbete sjösattes hon i maj 2014. Den ursprungliga riggen i trä var mycket dålig, men ytterligare en BB 17 (ett vrak utan framtid) förvärvades. Denna båt hade en bra rigg av aluminium som nu sitter på Seagull. Denna rigg är avsevärt lättare vilket har positivt påverkat styvheten.

Eftersom hon ofta ensamseglas har hon fått en rullgenua. Ett utskjutbart peke tillåter användandet av gennaker på öppna vindar. Trots att det finns en liten ruff med två kojer lämpar hon sig bäst som dagseglare. I mellanvindsregistret seglar hon väl upp till sitt LYS-tal och hänger väl med på klubbseglingarna bland avsevärt yngre och större systrar.

Båtdata

Ägare Björn Magnusson
Anrop
Båttyp BB 17
Byggnadsår 1965
Konstruktör Borge Bringsværd
Varv Borge Bringsværd Verft a/s
Ort Drøbak, Norge
Löa 7,30 m
Lwl 4,90 m
Bredd 2,05 m
Djupgående 1,05 m
Deplacement 0,950 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Dukad plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 17 kvm
Tecken i seglet S21
Motor Elmotor: Haswing Comax
Sommarhamn Slite
Vinterplats Slite