Intarsia

Intarsia-webb
Intarsia är byggd 1935 på Williams båtvarv i Motala. Efter färdigställande hamnade hon i Göteborg men sedan 50-talet seglar hon i Stockholm. Intarsia låg många år på Vikingarna och hade under åren diverse hemmahamnar runt Lidingö.

1994 köpte jag henne och döpte då om henne till Intarsia. Nu ligger hon i Viksjö Båtklubb i Mälaren, Järfälla.

Vid köpet visste jag att hon hade en del brister, men det var en vacker båt. 20 år senare har man gått igenom det mesta så nu är hon i ett bra skick och sköts med stor omvårdnad. En trevlig och fin sidoeffekt med Intarsia är att jag genomfört många projekt tillsammans med min far, Kjell Larsen. Det har blivit många kvällar och helger tillsammans och det är skönt att ha någon att bolla idéer med.

Senaste projektet är en översyn av undervattenskroppen. Blästring av köl och blymönja på trät för att nämna några moment. Nästa projekt på listan är montage av en kylbox i ruffen.

En Nordisk Kryssare 5½ är ingen stor båt om man har två barn som växer som bambu men vi har lyckats segla med Intarsia under några somrar och haft det riktigt mysigt. Intarsia seglas med lätthet av en person vilket gör att en oplanerad tur efter jobbet inte är några problem. Semestersegling med fyra personer i sittbrunnen fungerar även det bra.

Intarsia passar utmärkt för skärgårdssegling och tar sig in i det flesta vikarna då hon inte går så djupt. Familjen ser fram emot många fina seglingar med Intarsia i framtiden.

Båtdata

Ägare Jan-Fredrik Larsen
Anrop 070-426 47 28
Båttyp Nordisk Kryssare 5½
Byggnadsår 1935
Konstruktör Knud H Reimers
Varv Williams Båtvarv
Ort Motala
Löa 10,72 m
Lwl 6,95 m
Bredd 2,08 m
Djupgående 1,47 m
Deplacement 3 ton
Material i skrov Hondurasmahogny
Däck Oregon pine på plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 35 kvm
Tecken i seglet 5½ S13
Motor MB2/50S Bensin
Sommarhamn Viksjö Båtklubb
Vinterplats Viksjö Båtklubb