Wonitopa

wonitopa_cr1_600

Jag köpte henne hösten 2015 av kronofogden.

Tidigare ägare okänd…

Ägare före det var Magnus Nelsson (ca 1967-2005) med hemmahamn Jönköpings Segelselskap. Magnus har vårdat henne väl och använde henne mycket med många turer kors och tvärs Östersjön enligt hörsägen. Han har varit henne trogen så i stort sett är hon helt orörd. Det kanske bidrog till att hon blev klassad som K-märkt fritidsbåt 2016.

Beställare var Lennart Ingelsson Stockholm. Ägare nummer två var Tor Wiegert. 1967 blev Magnus Nelsson tredje ägare. Cirka 2008 sålde Lennart till okänd. Efter ej bekräftade egna forskningar heter denna ägare Rex Nyberg. Rex anställde två polacker att plasta henne men arbetet kom av sig och hon blev stående i sitt båthus i Huskvarna, Rosendala.

Kronofogden hade fått uppdrag att sälja båt och båthus. Den som bjöd högst och kunde tänka sig att ta bort båten snabbt var välkommen så dom kunde städa ur båthuset till försäljning.

Jag hade tidigare på sensommaren sålt Wendela (SK40, S91) för att hitta en båt som hela familjen kunde få plats i och så dök det upp en annons på blocket ”Skärgårdskryssare typ CR 7 med MD 6 inombordsmotor”. Såg på bilden att det inte var en skärgårdskryssare men att det nog var Wonitopa, en legendarisk segelbåt.

Efter någon timme ringer Tim, ”Wonitopa ligger ute till försäljning du måste vara rätt person att ta hand om henne”. ”Jag kan väl åka och titta…”

Jag letade efter en båt med fem kojer men det blev bara tre. Men med två i förpiken och en på durken så går det få plats fem personer. ”Trångt? Ja!”

Efter oljning och byte av lite trä så var det bara att måla och sjösätta. Segel saknas stod det i annonsen men Fredrick Nelsson, Lennarts son, hade kvar äldre segel, ritningar, mm som Rex aldrig hämtat.

Så efter en hel del handpåläggning seglade hon 2016.

Till våren ska däck och ruff få sig en omgång.

Båtdata

Ägare Johan Helmer
Anrop 0705-164643
Båttyp CR7
Byggnadsår 56/57
Konstruktör Tore Holm
Varv Rosättra
Ort
Löa 10,85 m
Lwl m
Bredd 2,40 m
Djupgående 1,70 m
Deplacement 4,45 ton
Material i skrov Mahogny på ekspant
Däck Epoxi på duk
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 45 kvm
Tecken i seglet S1, CR7
Motor MD 6B
Sommarhamn Gränna
Vinterplats Hemma