Vindöga

Vindöga_600Sommaren 2021 var det dags att byta ut Folkbåten. Men till vad? En havskryssare från plastens barndom? Men efter inspektion av några i 28-fotsklassen och blivit besviken på skicket, var jag nära att ge upp. Tills en annons på en Vindö 28 dök upp. En 28-fotare från 1960-talet i mahogny med inombordare, ståhöjd, fast pentry, toalett och rullgenua lät lyxigt och lovande. En inspektion sade att exemplaret var skapligt, kunde vara värt att satsa på och så blev denna Vindö 28 min.

Som typ har Vindö 28 vissa likheter med Folkbåten – rodret på aktern, långköl och trevligt språng. Just detta exemplar har aluminiummast från en Shipman 28, vilket kan ses som ett stilbrott på en klassiker. Men det praktiska med att bara tvätta av vinner.

För linjerna i Vindö 28 svarar Carl Andersson (1893 – 1979) båtbyggare och grundare av Nötesunds Varv i branten på Vindöns nordsida. Carls handlag och blick för goa båtar ”de får inte ömma för ögat” fick honom 1961 att rita och bygga en första egen modell och döpa den efter ön – Vindö. Siffran 28 har dock inget med längden att göra, den står för segelytan. I sak är båten 8,20 meter eller 26 fot. Carl var även en av de första på Orust om att bygga sin båt i serie.

Beträffande namn fanns inget, men Vindöga passade som honnör åt gamle Carl och varvet. Glädjande är allt klassiskt/original ombord med pullmankojer, teakdurk, plexiglasrutor, skåp och fronter i massiv mahogny. Även bordläggningen är original och fin, då mahognyn valdes ut för jämn färg och struktur.

Första testet på vad Vindöga förmår blev Olles Kanna i juni. Men resultatet uteblev och insikten om att Vindö 28 är mer trygg än rask satte sig. Efter det blev det inget mer kappseglande 2021. 2022 är planen Olles Kanna och vad som kan bli sommarens händelse – Classic Boat Festival i Västervik i slutet av juli.

Kommande fix på Vindöga inskränker sig till att få finish på botten och överbyggnad.
Mer om varvet på Vindön finns i gedigna Båtbyggare på Orust av Eva Borge och Margareta Bremertz från 2017.

Båtdata

Ägare Curt Gelin
Anrop 070-438 14 57
Båttyp Vindö 28
Byggnadsår 1963
Konstruktör Carl Andersson
Varv Nötesunds Varv
Ort Orust
Löa 8,20 m
Lwl 6,50 m
Bredd 2,35 m
Djupgående 1,30 m
Deplacement 3,000 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 28 kvm
Tecken i seglet S-5724
Motor Volvo Penta 9 hk
Sommarhamn Bullandö, Värmdö
Vinterplats Bullandö, Värmdö