Tamarind

Tamarind-webb
En Storebro Havsörn I byggdes 1963 på Storebro Bruk på beställning av trähandlare Mats Bohman på Fanérkompaniet i Oskarshamn. Hon är byggd i Hondurasmahogny på ekspant. Stäv och kölstock i ek och akterspegel i mahogny. Däck av massiv teak. Hon fick namnet ”Slicer” som är den maskin som man skär exklusivt faner med. Hon seglades av Mats och senare av sonen Axel med familjer. Seglatserna gick runt Sveriges kuster och upp längs Västkusten och Norge.

1989 övertogs hon av nuvarande ägarna Annika och Nils Olof Malmer och har hemmahamn i Brevik på Lidingö. Hon döptes då om till ”Tamarind” efter ägarnas behagliga minnen av Tamarindträden som lutade sig över vattnet på São Tomés vita stränder vid ekvatorn.

Tamarind har sen dess seglat i Stockholms skärgårds alla ändar, genom Göta Kanal, runt Sveriges kuster, till Köpenhamn, Bornholm, Öland, Gotland och Åland. På sommaren hittar man henne oftast i ytterskärgården.

1995 fick Tamarind ny stor och fock hos Pierre i Råseglarhuset. Genuan är original Ratsey&Lapthorne från Cowes på Isle of White. Senare har stormfock och spinnaker kompletterat garderoben. Mast, bom och spinnakerbom i trä är original liksom båtshake, vinschar och övrig utrustning.

Båtdata

Ägare Annika & Nils Olof Malmer
Anrop 070-756 51 77, SB 9916
Båttyp Havsörn I
Byggnadsår 1963
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Storebro Bruk
Ort Storebro
Löa 9,65 m
Lwl 6,6 m
Bredd 2,65 m
Djupgående 1,50 m
Deplacement 3,9 ton
Material i skrov Hondurasmahogny på ekspant
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 52 kvm
Tecken i seglet
Motor Yanmar 1GM
Sommarhamn Lidingö
Vinterplats Lidingö