Sunbeam

Nuvarande ägare är den sjätte i ordningen att förvalta Osborne Ralphs K25 Sunbeam. Båten ritade konstruktören till sig själv, och han kom att äga den
 i tio år. Sunbeam kappseglades flitigt under 60-talet, och inte utan framgång. Bland annat vann hon SS Fram;s poängsegling för 1965 års säsong.

Osborne ritade båten under åren 1958/59, och uppdrog åt Svinevikens Båtvarv (Bröderna Arvidsson) att bygga henne. I praktiken är inget väsentligt bytt eller ändrat sedan dess. Även riggen är original och komplett med Osbornes egenhändigt tillverkade backstagssträckare.

Båten seglade på Västkusten fram till och med ägare nummer fyra, och långseglades under denna tid till såväl danska som tyska vatten, innan hon tog landvägen till ostkusten för tio år sedan.

En mycket modest uppdatering av båten har skett under åren genom tillkomst av pulpitar/mantåg, sprayhood samt mindre detaljförändringar. Skicket är alltjämt väldigt nära original. Båten har vårdats av engagerade ägare och har alltid varit en väl skött båt. Skicket är sådant att hon efter snart 60 år alltjämt är helt tät från det hon lämnar slipen..

Skrovet är byggt i laskfri Mahogny med blyisolerad järnköl. Stävar och spant i ek. Dukat däck på Oregon Pine. Däcksbalkar i ask och mast i amerikansk Spruce med den lilla ”bandyklubban” i topp i ask. Massiv upp till likrännan och i området runt spridarna, i övrigt limmad och med en totalvikt på blott 46 kg!

Konstruktörens änka Inga Ralph berättade för nuvarande ägare att Osborne alltid såg Sunbeam som sitt speciella skötebarn. Ända fram till sin för tidiga död hade han ”Sunbeam” som inloggning på sin dator…

Sunbeams ruff har god sittkomfort och två kojer med moderna mått. Dock tar man sig inte utan relativt god anledning in i förpiken som med dagens mått mätt får betraktas som stuvutrymme. Pentryt är åter rödspritsdrivet. Sittbrunnen ett mästerverk med fina skåp och förvaring, och så djup och skyddande man kan önska sig på en flushdäckad båt god för havssegling.

Vindflöjel, lanternor och kompass är den mest avancerade utrustningen ombord.

Ägarlängd

1 Osborne Ralph, Göteborg/ Saltholmen (SS Fram) 1959-1969

2 Arne ”Lappen” Johansson, Göteborg/Saltholmen (SS Fram) 1969-1970.

3 Lars Magnusson, Långedrag GKSS/ Stenungsund 1970-1984

4 Magnus Alin, Skaftö 1984-2008

5 Per-Arne Rehnström, Stockholm 2008-2017

6 Inge Carleson Stockholm/Norrtälje 2017-

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Båtdata

Ägare Inge Carleson
Anrop 0708-43 02 96
Båttyp K25
Byggnadsår 1959
Konstruktör Osborne Ralph
Varv Br Arvidsson
Ort Svineviken Orust
Löa 8,04 m
Lwl m
Bredd 2,45 m
Djupgående 1,45 m
Deplacement 2,820 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Dukad oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 27 kvm
Tecken i seglet K25, S18
Motor
Sommarhamn Stora Hundudden/ Norrtälje
Vinterplats Margretelundsvarvet