Seahawk

Seahawk_600

Beställare av Seahawk var Drakeseglaren Folke Bohlin, som ville ha en välseglande familjebåt med vackra linjer. Byggd enbart på spant av ek, med blyköl på drygt 50 procent av totalvikt har hon en kölsträckning som en 6:a och påminner om en 55:a i sina dimensioner. Namnet togs från Hollywoodfilmen Sea Hawk (Slaghöken på svenska), som under andra världskriget gjordes med Errol Flynn i huvudrollen för att främja solidariteten med Storbritannien i kampen mot Hitler.

Vid mitten av femtiotalet såldes Seahawk till en av Bohlins affärsbekanta, Hans Rudberg, som drev familjeföretaget AB Järnförädling i Hälleforsnäs. Hon försågs med nytillverkat mantåg, nytt ankare och andra tillbehör från företagets produktion. Som kund i företaget fick sedan Sven-Erik Hägglund, då VD för Ahlsells rörgrosshandel, låna båten under en sommar på sjuttiotalet – vilket resulterade i att han lade ett bud på båten och blev nästa ägare. I närmare tjugosju år förblev sedan Seahawk i familjen Hägglunds ägo.

I början av 1990-talet gjordes en omfattande renovering. Däck och rufftak byttes ut och mantåget togs bort, liksom brädgången vid relingen. Seahawk fick också en ny rigg, med en Carreramast som är två meter högre än den ursprungliga fraktionsriggens trämast. Senare renoverades även sittbrunn och inredning.

År 2015 förvärvades Seahawk av möbelsnickare Fredrik Sahlberg som seglar denna pärla till båt runt Östersjön med Åland och Gotland i sikte. De senaste renoveringar som gjorts är byte av lamellimmade spant och omfattande nåtlimning av friborden där limmet släppt på grund av ålder. Sittbrunnen har också fått ny inredning.

Båten finns omnämnd i boken Rena Skönheter, skriven av Bengt Jörnstedt.

Seahawk

Båtdata

Ägare Fredrik Sahlberg
Anrop 070-556 99 51/VHF: SD 5217
Båttyp Kryssare
Byggnadsår 1949
Konstruktör Einar & Carl-Eric Ohlson
Varv Martinssons varv
Ort Orust
Löa 11,06 m
Lwl 7,96 m
Bredd 2,34 m
Djupgående 1,75 m
Deplacement 4,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 55 kvm
Tecken i seglet KR, S176
Motor Yanmar
Sommarhamn Skurusundet, Nacka
Vinterplats Göta SS