Puella

Puella

Puella, eller Pullan som hon brukar kallas, köptes av vännerna Christian Börjesson och Simon Brismo i Örebro vintern 2014. På grund av 20 mils körsträcka till Örebro och tomma plånböcker bodde de på båten under vårrustningen, ej avskräckta men likväl plågade av nattens minusgrader.

Då tidigare ägare Thomas Richert inte hade sjösatt båten på ett par år var den tämligen torr – det gick att se in mellan borden. Efter sjösättning fick båten svälla i vagga under fem dagar; dränkpumparnas högljudda sörplande sjöng i dissonanta stämmor med den snarkande besättningen.

Motorn, en Färe Göta 2-cylindrig bensinare, höll åtminstone de tio sjömilen till Hjälmaren, där besättningen hissade segel för första gången och samtidigt överraskades av en åskstorm. Genom Hjälmare kanal fick de unga herrarna bitvis hjälp med bogsering, och bakade en jordgubbstårta som tack.

Inblåsta i Kungsör försökte de laga motorn, men då det var fel på både förgasare, topplockspackning och magnettändning erkände de sig besegrade av Göta. När vinden vände hissade besättningen åter segel och begav sig genom Mälaren upp mot Stockholm.

Idel kryss och styva vindar, ackompanjerat av hög moral och gott humör.

Båtdata

Ägare Christian Börjesson Simon Brismo
Anrop 0739 59 00 56
Båttyp Vindö 28
Byggnadsår 1964
Konstruktör Carl Andersson
Varv Nötesunds Varv
Ort Orust
Löa 8,2 m
Lwl 6,5 m
Bredd 2,35 m
Djupgående 1,30 m
Deplacement 3 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Målad plywood
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 28 kvm
Tecken i seglet S-772
Motor Färe Göta
Sommarhamn Södra Evlinge Båtklubb, Värmdö
Vinterplats Södra Evlinge Båtklubb, Värmdö