Minette

Minette_600

Minette ritades av båtkonstruktör Stig Tiedermann och är en så kallad Saltsjökryssare. (ritning finns). Skrovet är i furu med vartannat spant i stål och trä. Däcket av teak på plywood.

Efter sjösättning användes båten flitigt både för kryssningar runt Sveriges kust ett par somrar och även till Norge och Danmark 1955 till en utställning. På Glafsfjorden och Vänern seglades också båten och vann det mesta i sitt slag på kappseglingar.

Minette ställdes på land 1975 efter bara 26 somrar då bröderna Hultman engagerade sig i och tog fram utvecklingen av segelbåtstypen Rapid i glasfiberarmerad plast. På 70- och 80-talet byggdes det ett 20 tal sådana segelbåtar i Arvika.

Jag tog över Minette 2017 och är den andra ägaren. Gjorde en varsam helrenovering i originalskick av både skrov, mast och nytt teakdäck. Duktiga hantverkare fanns det redan här då Comfortbåtarna på sin tid byggdes här. Inredningen fanns i original av mahogny med pentry, fack, lådor, hyllor och garderob. Dessutom alla beslag i original som bröderna lät tillverka i rostfritt material.

Idag är Minette åter i sjön, K-märkt och en fantastisk fin seglare med enastående vackra linjer.

Båtdata

Ägare Kennet Norum
Anrop 0706490893
Båttyp Kustkryssare
Byggnadsår 1949
Konstruktör Stig Tiedemann
Varv Bröderna Hultmans Båtbyggeri
Ort Arvika
Löa 10,5 m
Lwl 7,0 m
Bredd 2,35 m
Djupgående 1,50 m
Deplacement 3,5 ton
Material i skrov Furu
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 44 kvm
Tecken i seglet KR, S1070
Motor
Sommarhamn
Vinterplats Arvika