Jeki

Jeki1_600

Jeki är enligt uppgift en av tre systrar byggda efter Olle Enderleins ritning No 220. Alla tre sannolikt på Jeppesens Bådebyggeri i Skudehavnen i Köpenhamn.

Om jag förstått saken rätt så byggde Jörgen Jeppesen en till sig själv, Sickan, med skrov i lärk. Sjösatt 1958, hon ligger idag i Svanemöllehavnen och är i ett utmärkt skick.
Sedan bistod han i byggandet av de andra två, där Jeki och den tredje (namn okänt) byggdes i samarbete med respektive blivande ägare.

Jeki byggdes av Jens Bache, och namnet kommer av de två första bokstäverna i Jens och hans hustru Kirstens namn. Hon har hetat så sedan sjösättningen 1961.

Den tredje systern är förmodligen upphuggen vid det här laget, åtminstone fick vi höra av Jekis förra ägare att hon legat på land en längre tid och var i ett bedrövligt skick. Detta var 2013, när vi tog över vårdnaden för Jeki.

Jens Bache och ägaren av nr tre arbetade båda på Burmeister & Wain, Köpenhamns stora varv på den tiden. Jens som snickare och den andre som smed. De hjälpte varandra vid byggandet med sina respektive kompetenser.

Jeki är byggd med afrikansk mahogny i skrovet och massiv teak i överbyggnad och reling. Alla rostfria beslag tillverkade av smeden, vantskruvar och mantågsstöttor svarvade i massivt stål. Välgjort och vackert, men tungt, vilket säkerligen bidrar till att deplacementet är ca 500 kg över ritning. Man kan förmoda att de två båtbyggarna hade ”tillgång” till en del material via sitt arbete på B&W…

Masten är förlängd ca 0,7 m mot ritning, möjligen som kompensation för den högre vikten. I vilket fall seglar hon som en dröm, och i lättvind på öppna bogar är det många som inte hänger med. I hårdare vind något överriggad, men det kan vi leva med.

Vi är fjärde ägare till Jeki. Jens Bache sålde någon gång i början på 80-talet till en icke namngiven ägare. Efter det ägdes hon i 25 år av Jörgen Mik-Meyer och hade hemmahamn i Rungsted Havn norr om Köpenhamn. Där hämtade vi henne den första varma dagen den kalla våren 2013, i slutet av april. Sedan dess seglar hon i huvudsak i Öresund, sydkusten och Hanöbukten, och såklart i sina gamla hemmavatten runt de danska kusterna.

Jeki_600

Båtdata

Ägare Micael och Sara Bertram Böss
Anrop 070-6247410
Båttyp Kustkryssare
Byggnadsår 1961
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Jeppesens Bådebyggeri
Ort Köpenhamn
Löa 9,08 m
Lwl 6,3 m
Bredd 2,35 m
Djupgående 1,35 m
Deplacement 3,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 35 kvm
Tecken i seglet OE30, D2
Motor Vire 12
Sommarhamn Limhamn
Vinterplats Limhamn