Vindöga

Vindöga_600Sommaren 2021 var det dags att byta ut Folkbåten. Men till vad? En havskryssare från plastens barndom? Men efter inspektion av några i 28-fotsklassen och blivit besviken på skicket, var jag nära att ge upp. Tills en annons på en Vindö 28 dök upp. En 28-fotare från 1960-talet i mahogny med inombordare, ståhöjd, fast pentry, toalett och rullgenua lät lyxigt och lovande. En inspektion sade att exemplaret var skapligt, kunde vara värt att satsa på och så blev denna Vindö 28 min.

2022 blev andra sommaren med Vindöga. En kall, regnig vår gjorde att rustningen tog tid och en dag sade jag nu får det räcka, varpå nerskrapning av fotlisten och ytterligare lager lack på ruffen fick anstå.

Inga säkra uppgifter finns om byggår för Vindöga, annat än att Vindö 28 började byggas 1961. Men hur länge och antalet är okänt. Klart är att 1963 kom snarlika Vindö 30, med större bredd, mer deplacement och innanpåliggande roder. Likväl finns ägare till 28:or, som anger 1968 för sina båtar.

Konstruktör var Carl Andersson, båtbyggare i Töllås på Orust, med rykte att ha skarp blick vad gäller linjer. Carl började i Svineviken, passerade Nötesund, såg en slänt nedanför berget på Vindön, köpte tomten, flyttade 1926 och byggde Trollungar, Folkbåtar, Stjärnbåtar, lotsbåtar och en stor havskryssare, som tog 8 000 timmar att bygga. Sedan insåg Carl att framtiden låg i att seriebygga och ge sina båtar ett eget namn – Vindö – efter ön, som varvet låg på.

Draget föll väl ut och blev starten för en rad Vindökryssare, där siffran står för segelytan. Efter 28:an blev skroven i plast, men med överbyggnad i mahogny och däcken i teak.

Till skillnad från senare modeller har 28:an doghouse, för extra ståhöjd vid nergången, som i förbifarten ger havskryssarstil. Utöver estetiken, uppskattar jag den indragna pulpiten med fotsteg i fören. Istället för att vingla på ett smalt rör, kan jag lägga till och kliva, inte hoppa.
Seglingsegenskaperna testades inte 2022. Gastbrist gjorde att jag inte mötte klassikerkamrater í Västervik. Istället blev det en ”långsegling” till Landsort.

Som kryssfantast har jag funnit att Vindöga seglar skapligt, balanserar bra och ligger rejält på rodret. I frisk vind ger några varv på genuan ännu bättre balans och med lite slack, gör genuan nytta och ökar farten till drygt 6,5 knop. Men i sak är Vindö 28 en typisk, trygg 60-talare med bred, grund köl och mastheadrigg.
Nytt för min del är att Vindöga drar babord på back. Att vänta på fart tills rodret får grepp, har krävt mod och planläggning i hamn.

Till trevligheterna med Vindöga hör inredningen med pullmankojer, det rymliga pentryt och kartbordet. Mest njuter jag som båtkännare av hur väl varvet valde virke till Vindö 28, till och med överskåpen och fronterna är ur samma stock. Sådant värmer, gör det väl värt att vårda mitt Orustbygge och knyta an till de gamla goda gubbarna på varvet i Nötesund.

2023 är planen att vara med på SYS seglingar, njuta av samvaron och kanske också segra, kappseglingsnerven sitter ju i.

Mer om varvet på Vindön finns i gedigna Båtbyggare på Orust av Eva Borge och Margareta Bremertz från 2017.

Båtdata

Ägare Curt Gelin
Anrop 070-438 14 57
Båttyp Vindö 28
Byggnadsår 1963
Konstruktör Carl Andersson
Varv Nötesunds Varv
Ort Vindö, Orust
Löa 8,20 m
Lwl 6,50 m
Bredd 2,35 m
Djupgående 1,35 m
Deplacement 3,0 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood
Riggtyp Masthead
Segelyta(stor+fock) 28 kvm
Tecken i seglet S-5724
Motor VP2020 9 hk
Sommarhamn Bullandö Marina
Vinterplats Bullandö Marina