Octavia – Östersjö 8 ritad av Jac Iversen

Min egen ålder börjar ta ut sin rätt. Kroppen fungerar inte på det sätt som behövs för att segla säkert med en så värdefull båt som denna. Nu säljer jag henne till någon som kan fortsätta att bibehålla henne som ett kulturminnesmärke och glädjas över hennes skönhet.

Octavia är i sådant skick att hon inte fordrar särskilt mycket mer årligt arbete än vad som krävs för en plastbåt. Men man bör aldrig fuska något år. Troligen kommer inget på henne behöva renskrapas på rätt många år. Det mesta på och i henne är original. Förutom segel är det bara lite detaljer i inredning och teknisk utrustning som är ändrade.

Hon seglar jämt med de flesta båtar i samma storleksklass även i lätt vind. Genom sin form och tyngd går hon skönt genom sjön.

För mig har det känts en extra trevligt att andra båtar så ofta kommer upp jämsides med glada tillrop om ”vacker båt” och i hamnar när folk brukar komma fram för att beundra henne närmare.

Konstruktör: Jac Iversen

Byggd: Blynäsvarvet 1948

Längd ö a 9,33 m, största bredd 2,32 m, djupgående 1,50m, deplacement 4,4 ton.

Bordläggning: kärnvirke av furu, stävar och spant: ek, däck: härdad masonite på gran, överbyggnad och reling: mahogny, överliggare på reling: ask, inredning och sittbrunn: mahogny.

Segelyta 35 m2.  

Stor och fock från Saltsjöbadssegel i bra skick, 2st genuor i hyggligt skick men lite äldre, stormfock.

Motor: Albin O2 (bensin).

Kojplatser: två sköna och breda sängar i ruffen, två med dynor  (tre om det gäller barn) i förpiken.

Pentry: full ståhöjd, Origokök, bänk och diskho.

Pris: 98 000 kr.

 

Octavia finns f n i Koppartorp söder om Nyköping. Hon sjösätts i slutet av maj i Nävekvarn.

Agne Sjeldrup – Tel 0155 520 18,   agnedialog@hotmail.com

 

skafferiet Octavia.jpg lyftet