Vina II

vina-ii-webb

 

Så här skriver Åke Cyrus om sin nya båt!

Här är lite uppgifter om min nya segelyacht. Då jag sommaren  2015 sålde min Nordiska Kryssare 5 1/2 S-66 skulle jag sluta segla för att i fortsättningen endast ha roddbåt med snurra och metspö för att pimpla lite strömming då och då. Nåväl sommaren  2016 kom med sol och fina vindar. Det sög i seglartarmen då min son Bobby sa att en liten 4:a vore väl lagom eller? Jaså kanske det ja, sa jag. Vi åkte till Köpings motorbåtsklubb och där i ett båthus stod hon upplagd sen 3 år tillbaka, vacker och fint glänsande mahogny och oregon pine – Till salu!

Sven Åle Lagerkvist hade haft båten sedan 2002 och gjort en fin renovering tyckte jag. Ca: 70% av däcksbalkarna var nya, nytt oregon pine däck, nya skarndäck och mittfiskar, ny sarg runt sittbrunnen, nya bottenstockar, ny kölbult, nya sambord i ek, ett antal nätlimningar, skenor, beslag, en liten motor mm. Vid tillfället ifråga hade jag lunginflammation, men det gick inte att stå emot, det blev affär och jag tog hem båten på lastbil till Tyresö Strands båtklubb vid Erstaviken. Jag målade botten och sjösatte. Hustrun Gerd kom och tittade och utbrast; – Men Åke det är ju en pojkbåt! Just det sa jag, båten och jag är lika gamla, 73 år.

Naturligtvis seglar hon som en dröm. Det känns som att segla en stor R-yacht som jag har en viss erfarenhet av efter 18 år med R10 S-4 Moana, så nu är man där igen iallafall!

Hälsningar från Åke Cyrus

 

 

Båtdata

Ägare Åke Cyrus
Anrop 0708 41 33 95
Båttyp Nationell 4:a
Byggnadsår 1943
Konstruktör Roy Scherman
Varv Sjöexpress
Ort Lidingö
Löa 6,91 m
Lwl 4,5 m
Bredd 1,64 m
Djupgående 1,0 m
Deplacement 1,160 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine
Riggtyp Bermuda
Segelyta(stor+fock) 15 kvm
Tecken i seglet S-5
Motor
Sommarhamn Tyresö Strands Båtklubb
Vinterplats Tyresö Strands Båtklubb