Två Bröder

Två Bröder

Albatross, ibland kallad Stortumlare, är konstruerad av Knud Reimers. Båten AL 5 byggdes 1938 på Karlsro varv i Roslagen, troligen byggdes också AL 6 samma år på varvet. Både AL 5 och 6 ligger numera på Vikingarnas Segelsällskap på Djurgården. Båten beställdes av två bröder därav det ovanliga namnet.

Albatrossen är en storasyster till Tumlaren som blev mycket populär under 30 och 40 talet och spreds till många länder i världen. Det finns fortfarande ett antal kappseglande Tumlare i Sidney.

Båten har haft fyra ägare varav den mest långvarige har varit Sigurd Sandgren som hade båten i 45 år. Sigurd både kapp- och långseglade bland annat i mycket hårt väder och dramatiska former till Visby. Båten förbereddes för att delta i Gotland runt men kom aldrig hela vägen till startlinjen.

Jag köpte båten 1998 och ägnade sedan ett par år på land för att byta däck. Båten kom åter i vattnet 2004 och har seglat varje sommar sedan dess. I två omgångar har kölbultar, kölplanka, delar av akterstäv och bottenstockar bytts ut så att båten nu genomgående är i mycket gott skick. Det finns inga större renoveringar planerade.

Båten har varit med i Classic Yacht Event i Saltsjöbaden 2005 och jubileumsregattan i Nynäshamn 2012. På senare år har vi även deltagit i diverse kappseglingar för klassiska båtar med blandat resultat, dock alltid till förnöjelse för besättningen.

Båtdata

Ägare Per-Ola Forsgren
Anrop 073 961 40 03
Båttyp Albatross
Byggnadsår 1938
Konstruktör Knud H Reimers
Varv Karlsro
Ort
Löa 9,71 m
Lwl 7,75 m
Bredd 2,25 m
Djupgående 1,6 m
Deplacement 3,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood och Oregon pine
Riggtyp Bermuda (7/8)
Segelyta(stor+fock) 30 kvm
Tecken i seglet AL 5
Motor Albin O21
Sommarhamn Kolviken, Värmdö
Vinterplats Vikingarnas Segelsällskap