Kaika

Kaika
Båten beställd av Erik Hultmark, som även ritat inredningen och är Östhammars Varvs bygge nr 6.

Under åren som jag ägt båten har däcket bytts, originalet var ribbad teak, sittbrunnsdurk likaså. I samband med det ny fördäckslucka, skylight och doradoboxar. Septiktank och sötvattenkylning installerats.

Stävarna, som från början var lamellimmade, var bytta från vattenlinjen och upp när jag köpte henne. Jag har bytt från blykölen till vattenlinjen i stäven samt lagat styrbords sambord som var sönderfryst. Bräckta bord styrbord låring åtgärdats / fixerats. Spant bytts i samband med detta. Andra spant har omlimmats. Bränsletankar har tagits ur och flyttats. Satt ny skena på Plymmasten med kullagrade travare. Skall nu sätta rulle på förstaget och en lättare bom för att kunna fortsätta segla ensam.

Jag har varit till sjöhistoriska och fått kopior på de ritningar som fanns där, utöver den inredningsritning som jag erhöll vid köpet från Erik Hultmark. Jag har inte kunnat få fram om det finns någon mer koster som är byggd efter samma ritning. Skall någon gång åter till sjöhistoriska och leta.

Hultmark med familj seglade till England och Frankrike, själv har jag kuskat runt i Roslagsskärgården och en bit upp på Norrlandskusten.

Båtdata

Ägare Börje Jonsson
Anrop
Båttyp Laurinkoster
Byggnadsår 1964
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Östhammars Varv
Ort Östhammar
Löa 10,2 m
Lwl 9,1 m
Bredd 3 m
Djupgående 1,75 m
Deplacement 6,5 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Oregon pine och mahogny
Riggtyp Bermuda (masthead)
Segelyta(stor+fock) 52 kvm
Tecken i seglet H7, S56
Motor VP 2002
Sommarhamn Rosättra
Vinterplats Rosättra