Agnes

Agnes_600

Agnes ritades av Peter Norlin hösten 1974 med målet att vinna prestigefyllda One Ton Cup i Newport 1975. Hon kom att byggas på Neglingevarvet genom ett samarbete med varvets då nye ägare Jan Benson, varför de rutinerade båtbyggarna på varvet fick tillfälle att visa sina färdigheter med ett sista nybygge.

Tiden räckte dock inte till för att få båten färdig som tänkt, så planen blev istället SORC (Southern Ocean Racing Conference) i Florida vintern 1976 där man lyckades vinna tre av sex deltävlingar samt vinna sin klass. Agnes såldes därefter till ett konsortium i Chicago och kappseglades flitigt och framgångsrikt runtom i USA ett par år under ledning av Bob Barton som grundat Horizon Sails.

Därefter drog hon sig tillbaka till en lugnare tillvaro i nordöstra USA och senare sydvästra Kanada.

År 2013 togs hon hem till Saltsjöbaden av nuvarande ägare och har genomgått en grundlig modernisering av däcksutrustning, vissa inredningsdetaljer, löpande rigg, segel mm. Rigg, köl, roder och inredning är original sen byggnadsåret.

Agnes fick två systerbåtar; Fantast X och Alubaba, byggda av plast respektive aluminium; båda seglar fortfarande i svenska farvatten.

En längre artikel av Curt Gelin finns här (länk).

Båtdata

Ägare Markus Norlin och Richard Calvert-Smith
Anrop 070-423 6460, 070-601 4285
Båttyp 1 Ton one-off
Byggnadsår 1975
Konstruktör Peter Norlin
Varv Neglingevarvet
Ort Saltsjöbaden
Löa 11,20 m
Lwl 8,8 m
Bredd 3,75 m
Djupgående 2,06 m
Deplacement 7 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Plywood
Riggtyp Masthead
Segelyta(stor+fock) 67 kvm
Tecken i seglet SWE-5678
Motor Westerbeke
Sommarhamn Saltsjöbaden
Vinterplats Saltsjöbaden