Beguine

Beguine-newscan-webbBeguine är en Laurinkryssare färdigbyggd på Sanda utanför Strängnäs i augusti 1964 med endast en syster. Hon byggdes av ingenjörerna Arvid Laurin och Carl-Eric Wihl. Den senare är ägarens far. En modifiering som gjordes direkt från originalritningen var att hon inte som brukligt hos Laurin byggdes valdäckad utan gavs en vackrare och mer klassisk linje.

Senare har långkölen givits mer bly, idag 3 ton, och masten höjts till 17 m vilket också resulterat i att hon idag stolt bär två spridarpar. Dessutom för hon numera två försegel, modernt anpassade på rulle.

Som längst har Beguine seglats genom engelska kanalen och upp i Irländska sjön. Genom sin skrovkonstruktion går hon mycket tryggt även i de hårdaste vatten.

Gotland runt seglade hon för första gången 1977 och har under åren därefter erövrat ett guld, ett silver och två bronsmedaljer i klassen. Carl-Eric Wihl har däremot seglat Gotland runt från allra första början då starten var i Visby och är idag förmodligen den som seglat tävlingen flest gånger. För några år sedan, då Beguine tog Guld i klass ”Trä”, var han äldste deltagare i tävlingen.

Beguine har 2010 blivit K-märkt och är av Sjöhistoriska Muséet erkänd som kulturhistoriskt intressant.

Beguine är till salu. Vänligen kontakta Sanna Stenbeck.

Båtdata

Ägare Susanna Stenbeck
Anrop 070 160 54 80
Båttyp Havskryssare
Byggnadsår 1964
Konstruktör Arvid Laurin
Varv Sanda
Ort Strängnäs
Löa 12 m
Lwl 10,3 m
Bredd 3 m
Djupgående 1,7 m
Deplacement 7,3 ton
Material i skrov Teak
Däck Teak
Riggtyp Masthead
Segelyta(stor+fock) 60 kvm
Tecken i seglet KR, S758
Motor Perkins diesel, 35 hkr
Sommarhamn Nyköping
Vinterplats Nyköping