Bagatelle

Bagatelle-webb

S/Y Bagatelle är en Olle Enderleinritad kustkryssare med ritningsnummer 245. Hon beställdes 1957 av direktör Rydholm i Stockholm och levererades 1959. Båten byggdes av Tore Larsson i Kungsviken i Hondurasmahogny som sågades till plank på över 11 meter. Hon fick namnet Bella.

Båten såldes 1964 till direktör Arne Hemmingsson och båten fick då namnet Bagatelle. Bagatelle seglades mycket runt Östersjön i bland annat eskaderseglingar och regattor under 60-80 talet.

Under Thomas Frimanssons vårdnad seglades Bagatell mest i Stockholms skärgård där hon deltog i regattor. Bagatelle hade sin sommarhamn i Saltsjöbaden / Älgö sedan 1964 och sin vinterhamn på Ramsövarvet fram till slutet på 80-talet då hon fick ny vinterplats i Saltsjöbaden.

En ny Solé dieselmotor monterades efter motorhaveri i Göteborg sommaren 2000 då den bensindrivna Universal Atomic Four på 25 hk fick bytas ut. Nytt elsystem och kyl har också installerats liksom ny toalett med septitank. Nya skotwinschar monterades 2004 för att underlätta ensamsegling och under vintern 2005 byttes några spant och bottenstockar med hjälp av båtsnickare Andreas Millde.

Jag såg i en båtannons att Bagatelle var till salu 2011. Utan att egentligen ha en tanke på att byta ut min M25 Shamrock, åkte jag till Älgö för att träffa Thomas och Bagatelle. På väg hem ringer jag min fru som visste att jag var och kikade på en båt. –Är du kär? frågade hon. Det blev affär kort därefter.

När jag efter sjösättningen seglar hem Bagatelle från Saltsjöbadet till Mälaren, stannar jag till på Jungfruholmarna, Göta SS trevliga klubbholme.

– Är det direktör Rydholms båt? frågar en kvinna när jag lägger till.
– Den tog jag ner flaggan på i början av 60-talet!

Då båten vårdats väl av sina ägare är det ett nöje att vårrusta och underhålla Bagatelle. Hon är i ett utmärkt skick och seglas med glädje på Mälaren och i skärgården.

Båtdata

Ägare Johnny Rudolf
Anrop 070-538 38 59
Båttyp Kustkryssare
Byggnadsår 1959
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Tore Larsson
Ort Kungsviken, Orust
Löa 11,66 m
Lwl 8 m
Bredd 2,74 m
Djupgående 1,64 m
Deplacement 5,39 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak
Riggtyp Bermuda (7/8)
Segelyta(stor+fock) 54 kvm
Tecken i seglet KR, S727
Motor Solé diesel Mini26
Sommarhamn Bro BK
Vinterplats Bro BK