Solola

Solola-webb

Solola har konstruktionsnummer 263 med årtal 1959 i Ingrid Kaisers bok ”Vackra båtar seglar väl”. Enligt mätbrevet är hon dock byggd 1963 av Evert Svahn i Göteborg. När och hur båten hamnade på ostkusten är för oss okänt. Vid inmätningen anges en Olle Fäldt i Göteborg som ägare. Hur många ägare båten haft innan vi köpte henne i maj 1993 vet vi inte.

Båten bar tyvärr tydliga spår av långvarig vanvård, bland annat har båda samborden bytts ut. Vi tror att den ursprungliga Volvomotorn byttes mot en ny Yanmar 1988. Tyvärr utfördes inte motorinstallationen korrekt vilket medfört att kylvatten runnit in bakvägen i cylindern och förstört topplocket. Det visade sig att motorn var svårt skadad och byttes ut mot en Beta Marin 13,5 hk 2 cylinder diesel. Den förre ägaren hade monterat en rullgenua från Seldén. Vi insåg snart att båten var i behov av omfattande renovering för att få någon framtid alls.

Båten har renoverats sedan 1996. Renoveringen omfattar bl.a.

– Omläggning av teakdäck.
– Reparation/utbyte av rötskadade delar; spant, bottenstockar samt diverse dolda träkonstruktioner.
– Reparation av rötskadad bordläggning.
– Ombyggnad och reparation av sittbrunn.
– Installation av ny motor.

Allt detta har tagit mycket lång tid, men sedan sommaren 2003 är hon under segel. Under sommaren 2007 seglade vi henne till Nyköping som är den nya hemmahamnen. Vi har även gått med i Nyköpings Segelsällskap.

Sedan ett par säsonger genomför vi anpassningar av båten för ensamsegling, bl.a. dras fall, revningslinor mm till sittbrunn.

Båtdata

Ägare Maria Andersson
Anrop SA 8351
Båttyp Havskryssare
Byggnadsår 1963
Konstruktör Olle Enderlein
Varv Evert Svahn
Ort Torsö
Löa 8,74 m
Lwl 6,33 m
Bredd 2,42 m
Djupgående 1,3 m
Deplacement 3,3 ton
Material i skrov Mahogny
Däck Teak på plywood
Riggtyp Bermuda (masthead)
Segelyta(stor+fock) 30,86 kvm
Tecken i seglet KR, S605
Motor Beta Marin 13,5 hk
Sommarhamn Nyköping
Vinterplats Nyköping